Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Discuţiile între May şi opoziţie cu privire la Brexit sunt în impas înainte să înceapă

Agerpres
Theresa May

Negocierile dorite de premierul Theresa May cu opoziţia în vederea ajungerii la un consens cuprivire la un acord al Brexitului au ajuns joi într-un impas, după ce conducătoarea britanică a apreciat ”imposibil” să îndeplinească o condiţie prezentată de Partidul Laburist, relatează AFP preluată de nwes.ro.

Liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn i-a cerut şefei Guvenului conservator să îndepărteze în mod clar eventualitatea unei ieşiri din Uniunea Europeană fără acord la 29 martie, înainte de a intra la negocieri.

”Imposibil”, i-a răspuns Theresa May într-o scrisoare făcută publică joi seara, acest lucru ”nu este în puterea Guvernului”.

Ea apreciază că există doar ”două moduri de a evita un «no deal»” - şi anume adoptarea unui acord în Parlament sau ”anularea rezultatuluii referendumului” din 2016.

Apreciind ”injustă” această ultimă opţiune, ea adaugă că numai Parlamentul poate împiedica un divorţ fără acord.

May dă însă asigurări că uşa-i ”rămâne deschisă unei întâlniri fără condiţii prealabile”.

Ea a început să-i primească, miercuri seara, pe liderii opoziţiei, conştientă de necesitatea de a convinge dincolo de tabăra sa, în vederea găsirii unei soluţii în urma respingerii masive, marţi, în Parlament, a acordului său al retragerii încheiat cu Bruxellesul în noiembrie.

Însă ”premierul nu este pregătt de discuţii serioase în vederea găsirii unei soluţii”, a deplâns, joi seara, un purtător de cuvânt al partidului Laburist, reiterând aceleaşi cerinţe.

În opinia lui Caroline Lucas, o deputată din cadrul Verzilor, tentativele de dialog ale Theresei May ”vin prea târziu”. ”Nu există vreun semn că premierul vrea să găsească un compromis”, a denunţat ea pe Twitter, după ce s-a întânit cu ea joi dimineaţa.

PLAN B

Şefa Guvernului urmează să prezinte luni un proiect alternativ, care ar urma însă să rămână în linia acordului iniţial. Un semn al mizei, ea şi-a anulat participarea la Forumul Economic Mondial de la Davos, care începe luni şi durează o săptămână.

Deputaţii britanici vor avea posibilitatea să amendeze acest ”plan B”. Modificările lor vor fi supuse la vot la 29 ianuarie, cu exact două luni înainte de data prevăzută a Brexitului.

Pe măsură ce termenul limită de apropie, ipoteza unei amânări a divorţului este tot mai discutată la Bruxelles, în vederea evitării haosului unei ieşiri fără acord.

Această ipoteză a primit joi susţinerea Comitetului parlamentar britanic însărcinat cu Brexitul. Însă Guvernul Theresei May este cel abilitat să ceară acest lucru Celor 27.

”Dacă voi ne spuneţi că este pentru a organiza noi alegeri sau un nou referendum, asta ar face parte dintre motive acceptabile”, a apreciat un diplomat european, ”dar trebuie să fie scurt, nu mai mult de câteva săptămâni”.

SONDAJ

Potrivit The Times, ministrul însărcinat cu Relaţia cu Parlamentul Andrea Leadsom şi alţi eurosceptici vor ca ”planul B” să limiteze în timp posibilitatea implementării ”plasei de siguranţă”, o soluţie de ultim recurs în vederea reimpunerii frontierei terestre între Irlanda şi Irlanda de Nord, denunţată de Brexiters. Ei vor de asemenea să se includă promisiunea negocierii unui acord de liber-schimb după modelul canadian.

La rândul său, ministrul eurofil al Finanelor Philip Hammond a dat asigurări, într-o convorbire la telefon cu şefi de întreprinderi, că scenariul unei ieşiri fără acord, care însăpimântă mai ales mediile economice, ar urma să fie abandonat.

Opţiunea unui al doilea referendum, însă, rămâne exclusă de către Theresa May. O nouă consultare ar necesita peste un an să fie organizată, a apreciat joi Downing Street.

Acest scenariu este apărat de SNP, Partidul Liberal-Democrat (Lib-Dem), partidul naţionalist galez Plaid Cymru şi verzi, care exercită presiuni asupra lui Jeremy Corbyn să li se alăture.

Potrivit unui sondaj YouGov realizat pe 1.070 de persoane pentru mişcarea People's Vote, care reclamă un al doilea referendum, 56% dintre britranici ar vota să rămână în UE, în cazul unei noi consultări - cel mai ridicat nivel de la votul de la 23 iunie 2016 care a decis Brexitul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.