Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DISENSIUNI Eurodeputaţii contestă declaraţia Consiliului European: Mecanismul statului de drept se aplică fără întârziere de la 1 ianuarie

romania-alege.ro
Parlamentul European

Eurodeputaţii contestă, în rezoluţia privind pachetul cadrului financiar multianual, declaraţia Consiliului European de a suspenda mecanismul statului de drept în aşteptarea hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, scrie news.ro.

O rezoluţie referitoare la cadrul financiar multianual (CFM) 2021-2027, la Acordul interinstituţional, la instrumentul de redresare al UE şi la Regulamentul privind statul de drept a fost adoptată miercuri cu 496 voturi „pentru”, 134 „împotrivă” şi 65 de abţineri.

Parlamentul salută acordurile politice privind pachetul bugetar pe termen lung, care include noul mecanism privind statul de drept, şi reaminteşte „importanţa istorică” a acestuia, se arată într-un comunicat.

Guvernul aprobă demararea vaccinării anti-COVID! Nelu Tătaru: 'Într-o primă etapă, în luna ianuarie, vom primi în jur de 600.000 de doze'

Condiţionalitatea privind statul de drept trebuie să se aplice integral de la 1 ianuarie, susţin eurodeputaţii.

Concluziile Consiliului European din 11 decembrie, conform cărora Comisia nu ar trebui să aplice mecanismul statului de drept până când Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) nu a luat o decizie cu privire la legalitatea instrumentului, sunt „inutile”. Acordul dintre PE şi Consiliu prevede în mod clar că acesta se va aplica de la 1 ianuarie 2021, subliniază eurodeputaţii.

În conformitate cu tratatele UE, Consiliul European „nu exercită funcţii legislative”. Prin urmare, eurodeputaţii consideră că „nicio declaraţie politică a Consiliului European nu poate fi considerată o interpretare a legislaţiei”. Comisia este „complet independentă”, iar concluziile Consiliului „nu pot deveni obligatorii pentru Comisie în ceea ce priveşte aplicarea actelor juridice”, adaugă eurodeputaţii.

Parlamentul regretă profund faptul că cerinţa de a avea unanimitate în Consiliu a întârziat în mod nejustificat, printre altele, adoptarea CFM şi a deciziei privind resursele proprii. Viitoarea Conferinţă privind viitorul Europei ar trebui să depună eforturi pentru a depăşi aceste obstacole.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.