Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Distribuţia paralelă și prețurile în domeniul farmaceutic: preţul nu trebuie să rămână o problemă de acces a pacientului la medicamente

medicamente

Forţa motrice a comerțului paralel este diferența de preț dintre țara sursă (exportatoare) și țara de destinație (importatoare). Creșterea diferenței de preț sau a disponibilității produselor farmaceutice pentru comerțul paralel creşte competiţia prețurilor în țara de destinație. Medicamentele importate paralel sunt fabricate în mod legitim și importate legal de către distribuitorii angro, fără autorizația deținătorului brevetului.

Medicamentele introduse în România prin import paralel nu pot fi distribuite sau vândute până când aceste activități nu sunt autorizate de către ANMDM sau de către EMA. Acestea au aceleaşi substanţe active (sunt acceptate diferențe privind excipienții), concentraţie şi forma farmaceutică ca şi medicamentele distribuite local, furnizate direct de către producatorii deţinători ai patentelor, prin distribuitorii angro autorizaţi (importatori direcţi). Nu există nicio diferență în efectul terapeutic, în comparație cu medicamentele originare care sunt distribuite direct. Cu toate acestea, medicamentele importate paralel pot avea denumiri diferite faţă de cele ale medicamentelor autorizate în România şi pot diferi de cele originare şi prin ambalajul exterior (reambalare, etichetare).

Prin urmare, consumatorii ar putea considera importurile paralele ca fiind nişte substitute imperfecte pentru medicamentele provenite din surse locale. De fapt, importurile paralele reprezintă principalul instrument de creare a concurenței pe parcursul întregii durate a patentului unui medicament. Dacă acest comert paralel nu ar fi permis, medicamentele brevetate ar fi supuse doar concurenței exercitate de catre alternative terapeutice – cu ingrediente active diferite, dar efecte terapeutice similare - până la expirarea brevetului și intrarea genericelor pe piață. Durata unui patent diferă în funcție de companie, moleculă și țară, variind între 10 şi 15 ani, fiind considerat forma supremă de recunoaştere a valorii şi a proprietăţii intelectuale. Cu toate acestea, din cauza perioadelor lungi în care medicamentele noi sunt protejate de patente, multe tratamente rămân inaccesibile pentru oamenii care au nevoie disperată de ele, deşi preţul nu ar trebui să reprezinte o problema de acces a pacientului la tratament.

Medicamentele sub patent care se confruntă cu concurența din partea importurilor paralele, au preţuri în medie cu 17% până la 21% mai mici decât ar fi avut dacă nu ar fi întâmpinat niciodată o astfel de competiție.

Medicamentele importate paralel oferă o soluţie cost-eficientă pentru controlul segmentului de sănătate cu creşterile cele mai mari din punct de vedere al costurilor – tratamentul farmaceutic. În Romania, deşi bugetul alocat medicamentelor este unul neactualizat (din 2015) nevoilor actuale, iar populaţia nu are resurse financiare suficiente, consumatorii români nu beneficiază de medicamentele importate paralel. Ezitarea autorităţilor în ce priveşte reglementarea preţului şi decontării în sistemul de asigurări de sanatate al acestui tip de medicamente se datorează primordial unei temeri nefondate referitoare la anumite constrângeri bugetare. Compensarea medicamentelor importate paralel ar asigura, în același timp, un climat propice mediului de afaceri, care să încurajeze toţi distribuitorii angro să importe medicamente pe piaţă - şi prin import paralel, nu numai import direct, ceea ce ar contribui suplimentar la economii aduse bugetului de asigurări de sănătate și a contribuției financiare a pacienților prin competiția directă între actorii din lanțul de distribuție.

Încurajarea importurilor paralele pe piaţa romanească este esenţială pentru a asigura accesul continuu la medicamente, în special la acele medicamente sub patent, pentru care deținătorii de autorizații de punere pe piață decid  retragerea din motive comerciale.

Concurenţa reală între medicamentele importate paralel şi importate direct este crucială pentru reducerea costurilor alocate tratamentului farmaceutic. În caz contrar, producatorii care deţin monopolul unor produse pe piaţă (medicamente sub patent) vor avea un înalt grad de control  în privinţa preţurilor, dar și a disponibilității medicamentelor în piață.

Prin includerea acestei forme de autorizare de punere pe piață a medicamentelor în rândul celor existente deja, importul paralel poate reprezenta o soluție viabilă pentru creşterea  disponibilității  şi accesibilităţii  pacienţilor la medicamente, la un nivel identic cu  majoritatea pacienților europeni care dispun de aceasta alternativă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.