Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA cere pedeapsa maximă pentru Bogdan Olteanu în dosarul 'Delta' - Vorbim de un milion de euro pentru influență la Tăriceanu, a spus magistratul

Inquam Photos / Octav Ganea
bogdan olteanu Inquam Photos

Un magistrat al DNA a cerut joi în sala de judecată la Tribnunalul București o pedeapsă orientată spre maximum pentru fostul deputat PNL Bogdan Olteanu, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență în interesul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu pe tema alegerii Guvernatorului Deltei.

Vezi și: CUTREMUR în justiţie: Curtea de Apel Bucureşti desfiinţează completurile de 5 judecători de la ÎCCJ

La termenul de joi al procesului procurorul DNA a susținut pledoaria finală în proces și a cerut în final condamnarea lui Olteanu la o pedeapsă orientată  spre maximum prevăzut de lege.

Concret, pedeapsa maximă pentru fapta de trafic de influență care este potrivit legilor actuale în vigoare de zece ani.

”E adevărat că fapta despre care vorbim e săvârșită departe în timp. E adevărat că a avut funcție importantă și de notorietate. Premierul de la acea era Tăriceanu Călin Popescu și este de notorietate.

Vorbim de sume colosale și pentru ce? Pentru ocuparea unui post cu nu o foarte mare însemnătate. Traficul de influență față de premier a fost arătat. Totul prezintă un grad foarte ridicat de pericol. Nu putem cere altceva decât o pedeapsă orientată spre maximum. Nu putem cere altceva decât executarea efectivă a acesteia”, a spus procurorul în fața judecătorului Georgiana Iorguț de la Tribunalul București.

Pentru a cere această pedeapsă procurorul a explicat că ”Olteanu a cerut și primit un milion de euro și sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vântu”.

”Totodată a primit sprijin pe lângă Tăriceanu Călin Anton pentru numirea lui Liviu Mihaiu. Materialul probatoriu este compus din proba testimonială. Martorul Sorin Ovidiu Vântu recunoaște săvârșirea faptelor. A fost trimis în judecată pentru săvârșirea faptelor de cumpărare de influență. El spune că dat 1 milion de euro pentru el și un milion pentru Tăriceanu”, a spus magistratul.

Vezi și: SOV a luat foc: 'Lua-v-ar dracu' de guvernanți! Lua-te-ar dracu' de opoziție!'. Ce a aflat din spatele gratiilor

Magistatul a continuar cu redarea pe scurt a probelor esențiale ce dovedesc acuzațiile și traseul banilor.

”A două declarație e cea a martorului Eftimie Ionuț Adrian. A spus că SOV a dispus transferul a două milioane de euro la o societate din Cipru. La cererea lui SOV, Eftimie retrage banii în numerar și îi dă banii în două ocazii la sediul unui partid.

Alta declarație avută în vedere e cea lui Eftimie Ion, tatăl lui Ionuț. Acesta era om de afaceri și în relații cu SOV și a aflat că banii erau pentru numirea lui Liviu Mihaiu. Alt martor Țurcanu Octavian a confirmat aceste declarații.

O altă declarație e a lui Sorin Enache, directorul general al Realitatea Media. El spune clar că la acea vreme SOV urmarea ieșirea lui mihai de la Academia Cațavencu și promovarea pentru postul de guvernator al Deltei Dunării”, a mai explicat magistratul de la DNA.

Procurorul arată că mărturiile sunt dublate de multe alte probe precum interceptări, înregistrăi ambentale, documente bancare străine și alte documente ce stabilesc circuitul acestor sume de bani.

”Aceste declarații sunt dublate de documente bancare ale unor autorități străine. Se vede traseul banilor în cantitatea precizată de martori. Ne folosim și de interceptările făcute în cauză. Reiese din ele că SOV era interesat de numirea lui Mihaiu. Rezultă subordonarea lui Mihaiu față de Vântu din aceste interceptări. Înregistrările ambientale... Au fost înregistrate întâlnirile lui Olteanu cu Ion Eftimie”, a arătat procurorul în fața instanței.

Martorii cheie din dosar, a amintit magistratul de la DNA, ”au fost suplimentar testați cu aparatul poligraf pentru verificarea gradului de disimulare a sincerității iar rezultatul a fost că acești martori au fost sinceri în cele declarate”.

”Bogdan Olteanu a refuzat proba cu testarea la aparatul poligraf. Totodată mai există un raport economic ce denotă că Bogdan Olteanu a avut cheltuieli mai mari decât suma veniturilor legale”, a explicat reprezentantul Direcției.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată în octombrie 2016 pe fostul șef al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, cu acuzația de trafic de influență.

În rechizitoriul transmis instanței de judecată procurorii arată că în perioada iulie - noiembrie 2008, Olteanu, în calitate de președinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat și primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă primul ministru de la acea dată, astfel încât o anumită persoană să fie numită pe postul de guvernator al Deltei Dunării.

Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic.
Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de  Olteanu, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Astfel, la data de 31 iulie 2008, a avut loc o întâlnire între Bogdan Olteanu și omul de afaceri într-o localitate situată în Delta Dunării, prilej cu care i-a cerut omului de afaceri suma de 1 milion de euro în schimbul influenței pe care urma să o exercite asupra primului ministru în vederea numirii unei persoane agreate de omul de afaceri pe postul de guvernator al Deltei Dunării.

În același sens, a acceptat și promisiunea omului de afaceri de a-i oferi sprijin electoral constând în prestarea servicii electorale în campanie.

Ulterior, activitatea infracțională a continuat cu remiterea, către  Olteanu Bogdan, a sumei de un milion de euro, prin intermediar, într-o zi din intervalul 31 octombrie - 7 noiembrie 2008, la sediul unui partid politic. În perioada august – noiembrie 2008, s-au prestat efectiv şi serviciile electorale promise (analize politice, sondaje, analize media, rapoarte de analiză, profilul candidatului, monitorizări media, documentare statistice referitoare la profilul alegătorilor din colegiul în care candida, simulări referitoare la rezultatul votului și la alocarea mandatelor de parlamentar).

Având în vedere necesitatea de a evita ascunderea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor deţinute de Olteanu pentru a servi la confiscarea prin echivalent a sumei de un milion de euro, precum şi dispoziţiile art. 20 din legea 78/2000, care prevăd că în situaţia infracţiunilor de corupţie, luarea măsurilor asigurătorii este obligatorie, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului pe bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea acestuia.

S-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de alte fapte şi alte persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.