Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA, dezvăluiri din dosarul celebrului medic Ioan Lascăr. Ce DOVEZI au procurorii

inquamphotos.com / Octav Ganea
ioan lascar dna

Medicul Ioan Lascăr a favorizat în procedura de licitaţie pentru echipamente medicale o societate administrată de Aurel Cătălin Galea, în condiţiile în care avea o colaborare la o unitate sanitară deţinută de o altă firmă în care acelaşi om de afaceri era asociat, potrivit unor documente din dosarul în care fostul şef de secţie de la Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, scrie AGERPRES.

Aurel Cătălin Galea, administratorul firmei care a furnizat echipamentele pentru Secţia de Arşi în urma unei licitaţii fictive, este asociat cu fiul lui Sorin Oprescu la mai multe societăţi cu profil medical, la una dintre ele fiind colaborator şi medicul Ioan Lascăr, după cum reiese din dosarul întocmit de procurorii anticorupţie.

Citeşte şi: Demis de premierul Tudose, anunţat de...Monitorul Oficial. Situaţie HALUCINANTĂ pentru un secretar de stat la Finanţe

Potrivit DNA, medicul Ioan Lascăr, în calitate de şef al Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, a întocmit caietul de sarcini pentru a favoriza în procedura de licitaţie SC Gemedica SRL. 

"Inculpatul a procedat în acest sens datorită relaţiei profesionale pe care a avut-o de-a lungul timpului cu Centrul Medical Academica, a cărui activitate este administrată de (...) două societăţi (...) afiliate şi coordonate de inculpatul Galea Aurel Cătălin - administratorul Gemedica SRL şi de persoane apropiate acestuia. Astfel, inculpatul Galea Aurel Cătălin şi numitul Oprescu Mircea Sorin (fiul lui Sorin Oprescu - n.r.) controlează împreună un grup de firme afiliate, fie prin intermediul membrilor de familie, fie prin intermediul unor societăţi de tip offshore, pe care le reprezintă în relaţiile cu terţii", se arată în documentele din dosar. 

Conform aceleiaşi surse, Galea a înfiinţat cele două societăţi care administrează Centrul Medical Academica împreună cu Sorin Oprescu şi fratele acestuia, Dorin Gelu Oprescu. Structura participaţiilor la capitalul social al acestor societăţi s-a schimbat de-a lungul timpului, în sensul că asociaţii şi-au cedat între ei părţile sociale, au introdus în afacere alte rude, cum a fost cazul lui Mircea Sorin Oprescu, dar firmele au fost în permanenţă controlate şi administrate prin membrii celor două familii. 

"Inculpatul Lascăr Ioan este unul dintre medicii care prestează servicii medicale în cadrul Centrului Medical Academica - la specialitatea chirurgie plastică. (...) Din totalul sumelor încasate (...), Lascăr Ioan a declarat doar veniturile obţinute în anul 2015 de la această societate, respectiv suma de 1.680 lei. (...) . Un alt aspect important este faptul că inculpatul Lascăr Ioan nu a declarat colaborarea sa (...) nici cu ocazia organizării procedurii de atribuire a acordului cadru pentru dotarea Unităţii de îngrijire a arşilor grav din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti deşi, la data semnării contractului, inculpatul Galea Aurel încă avea calitatea de asociat, iar ulterior părţile sociale deţinute de acesta au fost preluate de mama sa", se mai menţionează în documentele respective. 

În timpul audierilor, Ioan Lascăr a susţinut că nu îl cunoştea pe Aurel Cătălin Galea şi că a prestat servicii medicale în cadrul Centrului Medical Academica la rugămintea lui Sorin Oprescu.

Citeşte şi: Ironii DURE la adresa liderilor PSD: 'Au jucat cu lacrimi în ochi într-un film indian tare trist'


Alexandru Macovei, fost manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca, şi Ioan Lascăr, fost şef al Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă din cadrul aceleiaşi unităţi medicale, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. 

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, pentru aceeaşi faptă a fost trimisă în judecată Marina-Magdalena Gontariu, la data faptei şeful biroului achiziţii al Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, în timp ce Aurel Cătălin Galea, administrator al SC Gemedica SRL, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. 

Dosarul vizează o serie de nereguli înregistrate în legătură cu dotarea cu echipamente medicale a Secţiei de Arşi. 

"În anul 2013, inculpaţii Macovei Alexandru Radu, în calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, Gontariu Marina-Magdalena, în calitate de şef Birou achiziţii publice şi de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului, şi Lascăr Ioan, în calitate de şef Clinică chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă şi de membru în comisia de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului, în urma unei licitaţii fictive, au încheiat cu societatea Gemedica SRL, reprezentată de inculpatul Galea Aurel Cătălin, un acord-cadru. Pe baza acestui acord-cadru, s-au achiziţionat, cu încălcarea prevederilor legii privind achiziţiile publice şi la preţuri supraevaluate, un număr de 54 de echipamente medicale necesare dotării Unităţii de îngrijire a arşilor", se arată în comunicatul DNA. 

Conform aceleiaşi surse, acţiunile celor patru au dus la prejudicierea spitalului cu peste opt milioane de lei. Este vorba de 4.791.431 lei reprezentând diferenţa dintre preţul plătit de spital pentru echipamentele medicale şi preţul la care au fost achiziţionate de Gemedica SRL de la furnizorii săi şi 3.422.400 de lei reprezentând contravaloarea barocamerei, care nu a funcţionat niciodată. 

Procurorii reamintesc faptul că, în contextul unui ordin al Ministerului Sănătăţii din anul 2004 privind înfiinţarea unităţilor de arşi în cadrul spitalelor de urgenţă, în cursul anului 2013, după edificarea spaţiului destinat unităţii de îngrijire a arşilor grav, Marina-Magdalena Gontariu şi Ioan Lascăr, în calitate de preşedinte, respectiv membru al comisiei de evaluare a ofertelor, de comun acord cu administratorul SC Gemedica SRL, au întocmit documentaţia necesară achiziţionării aparaturii medicale.

Citeşte şi: Decizie INEDITĂ a judecătorilor: O educatoare, obligată să se INTERNEZE într-o clinică de psihiatrie

În cuprinsul acestei documentaţiei s-a prevăzut, printre altele, valoarea totală estimată stabilită ca sumă a valorii fiecărui echipament medical în parte, fără să se regăsească în dosarul achiziţiei justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care să rezulte fundamentarea acestor valori, precum şi faptul că atribuirea trebuie să se facă într-un singur lot, ceea ce a condus la îngrădirea accesului altor firme la procedura de achiziţie, având în vedere numărul mare de echipamente medicale ce urmau a fi achiziţionate. De asemenea, susţin procurorii, la baza întocmirii specificaţiilor tehnice nu au existat documente din care să reiasă o consultare a pieţei, având în vedere că aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnică. 

"Documentaţia respectivă, necesară atribuirii acordului-cadru, a fost aprobată într-un singur lot şi de managerul unităţii medicale, inculpatul Macovei Alexandru Radu, fapt ce a condus la imposibilitatea participării la licitaţie şi a altor operatori economici, fiind astfel împiedicată concurenţa între aceştia şi ofertantul care a câştigat licitaţia, respectiv Gemedica SRL. Astfel, în urma procedurii de atribuire (licitaţie deschisă) a fost declarată câştigătoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrată de inculpatul Galea Aurel Cătălin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost încheiat un acord-cadru pe o perioadă de 24 de luni", se menţionează în comunicat. 

Procurorii mai arată că ulterior au fost încheiate fără licitaţie publică, această procedură nemaifiind necesară, şapte contracte subsecvente pentru furnizarea de echipamente medicale supraevaluate. În ceea ce priveşte barocamera, aceasta nu este funcţională şi nici instalată, deşi reprezentanţi ai autorităţii contractante, împreună cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de recepţie şi procese-verbale de punere în funcţiune. 

Ministerul Sănătăţii s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 8.213.831 de lei, iar procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului şi măsurii asigurătorii a popririi asupra unor bunuri aparţinând inculpaţilor. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

DNA precizează că s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de inculpaţii Aurel Cătălin Galea şi Andreea Maria Baytar (fostă Bouroşu), pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor.

Citeşte şi: Fiul jurnalistei ucise, mesaj CUTREMURĂTOR. Pe cine trage la răspundere .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.