Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA strânge lațul: Patru 'super-grei' din dosarul lui Sebastian Ghiță au fost REȚINUȚI

www.ziarulincomod.ro
dna ploiesti

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 martie 2016, a următorilor inculpați:

TUDOSE LIVIU MIHAIL, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, pentru săvârșirea infracțiunilor de

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

- luare de mită

Citește și: Victor Ponta a ajuns să-l laude pe Klaus Iohannis: Cum s-a ridicat președintele la pretențiile sale

MIHĂILĂ AURELIAN CONSTANTIN, la data faptelor procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- două (2) infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

- cercetare abuzivă

ISPAS CONSTANTIN, ofițer de poliție, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- trafic de influență,

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații

Citește și: Teroriștii au vrut să arunce tot aeroportul în aer: Cum a fost evitată cea mai mare tragedie

DOSARU VIOREL, la data faptelor șef al Inspectoratului de Poliție Județean (I.P.J.) Prahova, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- luare de mită,

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

- trafic de influență,

- favorizarea făptuitorului.

Cei patru au fost scoşi încătuşaţi din sediul DNA Ploieşti, urmând a fi duşi la arestul Capitalei. Joi, aceştia vor fi prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă.

Citește și: ADEVĂRUL din spatele tatuajelor făcute de pușcăriașii români / VIDEO

În acelaşi dosar a fost audiat, miercuri dimineaţă, la sediul DNA Ploieşti şi deputatul Sebastian Ghiţă, care a declarat presei, la ieşirea de la audiere, că are calitatea de suspect.

Ulterior, DNA a cerut sesizarea Camerei Deputaţilor pentru încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a lui Sebastian Ghiţă, anchetat într-un nou dosar.

Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul DNA, Ghiţă este acuzat de dare de mită (2 infracţiuni), folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (2 infracţiuni), şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis.

Citește și: ADIO, saloane de bronzare: Noi reguli pentru femeile care vor bronz artificial

Conform ordonanţei prin care s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de deputat, în perioada 2013 - 2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti se afla în curs de urmărire penală o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe căi, printre cei implicaţi în furnizarea ilegală de informaţii nedestinate publicităţii fiind şi Sebastian Ghiţă.

Astfel, informaţiile respective priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărirea penală.

Citește și: Stomatologii avertizează: Asta ți se întâmplă când fumezi

"Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice, suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian a capacitat un magistrat şi o persoană din conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova (I.P.J.) Prahova să-i furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti", se arată în comunicatul citat.

Procurorii spun că Ghiţă avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei.

Citește și: Olivia Steer, un nou mesaj care stârnește revoltă pe Facebook / VIDEO

"În schimbul informaţiilor nedestinate publicităţii pe care le-a obţinut, suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian a promis, pe de o parte, persoanei din conducerea I.P.J. Prahova că o va sprijini să îşi menţină funcţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, a acordat magistratului sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale", se arată în comunicatul DNA.

Totodată, Ghiţă este acuzat că, la data de 22 iulie 2012, a condus pe drumurile publice un autoturism marca Mercedes, fiind depistat pe raza localităţii Bărcăneşti, judeţul Prahova, în condiţiile în care exercitarea dreptului de a conduce era suspendată pentru perioada 22 martie 2012 - 18 august 2012.

Citește și: Guvernul a aprobat tezele pentru Codul Administrativ al României: Ce prevăd acestea

"La aceeaşi dată, Ghiţă Sebastian Aurelian i-a solicitat unei persoane cu funcţie de conducere din I.P.J. Prahova să intervină pe lângă lucrătorii de poliţie rutieră din cadrul Biroului DN1, astfel încât aceştia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenţii (depăşirea limitei legale de viteză pe raza localităţii) şi a unei infracţiuni la regimul circulaţiei (în perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghiţă Sebastian Aurelian având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule), respectiv întocmirea dosarului penal, intervenţie care s-a şi realizat", se precizează în comunicat.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a confirmat, pe 26 februarie, redeschiderea urmăririi penale într-un dosar în care au calitatea de intimat 13 persoane cu funcţii importante din judeţul Prahova - procurori, poliţişti, un deputat şi şefi ai unor instituţii publice, printre care şeful Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.

Citește și: Simona Halep s-a dat de gol: Care e legătura dintre sportivă şi Ion Ţiriac / FOTO

Conform datelor de pe site-ul oficial al ÎCCJ, dosarul a fost înregistrat pe 9 februarie, intimaţi fiind fostul şef al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Ploieşti, Daniel Cristian Petre, adjunctul său de la acea vreme, Cătălin Dinu, fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova, Viorel Dosaru, fostul subsecretar de stat în MAI, şeful Poliţiei Ploieşti, Cristian Gelu Manea, fostul şef al DGA Prahova, Constantin Ispas, ofiţerul BCCO Emanuel Saghel, fostul şef al Serviciului Investigaţii Criminale din IJP Prahova, Nicolae Zecheru, fostul şef al DIICOT Ploieşti, Ionuţ Botnaru, actual şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti, Liviu Matei, actual şef al DIICOT Ploieşti, procurorul Gheorghe Gârbea, fost adjunct al şefului PCA Ploieşti, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul în cauză pentru care procurorii DNA Bucureşti au cerut confirmarea redeschiderii urmăririi penale a fost clasat de procurorul Lucian Papici în aprilie 2014.

Citește și: Înalta Curte n-o iartă pe Elena Udrea: Lovitură pentru fostul ministru

Sursele citate au precizat că cercetările în acest caz ar fi pornit de la ancheta efectuată în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro în care ulterior au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti mai mulţi inculpaţi, printre care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, Răzvan Alexe, cunoscut drept apropiat al familiei Cosma, dar şi oameni de afaceri ale căror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autorităţile publice din Prahova.

Astfel, procurorii anticorupţie suspectau că Răzvan Alexe ar fi apelat la mai multe persoane cu funcţii importante - procurori, poliţişti, angajaţi ai autorităţilor de control fiscal şi ai administraţiei - pentru a obţine date referitoare la demersurile întreprinse de anchetatori în dosare care îl vizau şi pentru a tergiversa anchetele, au precizat sursele judiciare.

Citește și: BOMBĂ DNA a reținut-o pe nepoata lui Gabriel Oprea, dar și un alt personaj important

Printre cei care i-ar fi furnizat informaţii lui Alexe ar fi şi şeful de la acea vreme al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, Viorel Dosaru, actual subsecretar de stat în Ministerul de Interne, care ar fi fost recompensat cu sume importante de bani.

De asemenea, Răzvan Alexe ar fi apelat şi la alte persoane cu influenţă, cum ar fi Mircea Cosma, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi deputatul Vlad Cosma, pentru stoparea sau tergiversarea cercetărilor în dosarul respectiv.

Totodată, apropiaţii lui Alexe ar fi desfăşurat operaţiuni de filaj în zona PCA Ploieşti pentru a identifica martorii din dosar cu scopul de a-i intimida, au mai spus sursele citate.

Citește și: Teroristul care a fugit de pe aeroportul belgian a fost identificat: Ce detalii incredibile se știu

Conform acestora, procurorul Lucian Papici a dispus, în aprilie 2014, clasarea cauzei faţă de cei 13, motivând că nu se impune începerea urmăririi penale in rem în cauză, pentru că faptele nu există în materialitatea lor.

Ulterior însă, procurorii DNA Ploieşti au început urmărirea penală faţă de Mircea şi Vlad Cosma, faţă de Daniel Petre, de Constantin Ispas şi Emanuel Saghel în diferite dosare privind fapte de corupţie.

Citește și: Prima reacție din UNPR despre reținerea lui Neculai Onțanu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.