Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doctorii lansează acuzaţii grave: 'S-a pierdut timpul! Ekeng avea ŞANSE de supravieţuire'

ekeng

Moartea lui Patrick Ekeng de la Dinamo a cutremurat pe toată lumea. Dinamovistul a murit la spital după ce a fost resuscitat de 10 medici.

Un alt doctor recunoscut, lansează acuzaţii fără precedent. Doctorul Serban Bradisteanu a vorbit despre decesul fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng, spunand ca acesta putea fi salvat in cazul in care medicii prezenti la stadion ar fi intervenit mai rapid si conform procedurilor. Potrivit spuselor lui Bradisteanu, Ekeng ar fi avut "sanse maxime" sa fie salvat in cazul in care Ambulanta ar fi intrat mai rapid pe teren, iar jucatorul ar fi fost defibrilat si in drumul spre spital. "S-ar fi putut face totul ca sa aiba sansele cele mai mari sa fie salvat. In primul rand, o ambulanta care participa la astfel de competitii ar trebui sa fie super-dotata, asa cum sunt cele SMURD. Sa fi avut si asistenti calificati, si medic, si aparatura necesara", a spus Bradisteanu la B1 TV.

Citeşte şi: ŞOC în fotbal după moartea lui Ekeng: Mesaje dureroase din partea marilor fotbalişti ai lumii

"Daca ar fi avut la dispozitie un defibrilator, ca sa afle ce fel de tulburare avea, ar fi putut trage o concluzie urgenta daca trebuie defibrilat sau facut altceva. Daca s-ar fi facut manevrele de defibrilare in cele 3 minute, sansele lui de supravietuire ar fi fost maxime. Cele trei minute au fost pierdute, au fost foarte lungi si au diminuat foarte mult sansa de supravietuire. Au fost trei minute pe teren plus drumul pana la spital. In total, 6-8 minute. Asta a diminuat drastic posibilitatea de a fi resuscitat. In plus, ambulanta nu a avut personalul care sa faca astfel de manevre", a mai spus Bradisteanu.

Intrebat cine ar fi de vina pentru aceasta situatie, Bradisteanu nu a dorit sa arate cu degetul, spunand insa si oficialii clubului Dinamo ar trebui vizati de ancheta. "Cine e responsabil, plateste! Trebuie stabiliti exact pasii actiunii si raspunzatorii. Cineva trebuie sa raspunda, inclusiv clubul! Ei trebuiau sa verifice ce contract aveau cu Ambulanta", a completat Bradisteanu.

La rândul său, doctorul Cristian Grasu, președintele Asociației Serviciilor de Ambulanță din România (ASAR), a declarat că intervenția de pe teren în cazul fotbalistului Patrick Ekeng i s-a părut „neprofesionistă și stângace”. De asemenea, acesta a precizat că într-o astfel de situație nu trebuie întreruptă compresia toracică, și în cazul lui Patrick Ekeng el nu a văzut compresii toracice.  „Ar trebui să definim ce înseamnă ambulanţă. Se referă la un vehicul folosit pentru intervenții de urgenţă. În cazul de acum... intervenţia mi s-a părut stângace şi clar neprofesionistă. Dacă aşa este, nu e treaba mea să fac anchetă. Dacă nu era cu echipajul la maşină e o greşeală. Sunt reguli stabilite deja, accesul este permis de arbitrul de centru şi se cere ajutorul care e la stadion ca să dea asistenţă de urgenţă pe teren”, a explicat Cristian Grasu.

Citeşte şi: După Cătălin Hâldan, un alt jucător al lui Dinamo moare pe teren: Ekeng a încetat din viaţă / VIDEO

De asemenea, șeful ASAR a precizat că manevrele de prim ajutor pot fi acordate de oricine, dar a spus că nu a văzut compresii toracice în cazul fotbalistului de la Dinamo. „Manevrele de prim ajutor le poate face oricine. Serviciile de ambulanţă promovează cunoaşterea măsurilor de bază. Se pot aplica fără medicamente, cu mâinile goale, câştigă timp pentru profesionişti. E vorba de a şti foarte clar ce ai de făcut. Pacientul trebuie evaluat şi când e vorba de stop cardiorespirator, trebuie să începi măsurile de bază imeidat şi nu trebuie să pierzi timp. Nu poţi întrerupe compresiile toracice mai mult de 10 secunde, scad şansele de supraviețuire. Eu nu am văzut acolo compresii toracice”, a subliniat Cristian Grasu pentru Digi 24.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.