Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

(Document) – Prima 'dovadă concretă' că Iranul a vândut muniție Rusiei pentru războiul din Ucraina (surse pentru Sky News)

iran armata

Un presupus contract de armament văzut și publicat de postul Sky News oferă prima „dovadă concretă” că Iranul a vândut muniție Rusiei pentru războiul din Ucraina, a afirmat o sursă de securitate bine informată pentru postul TV. Kievul și Londra au declarat că intenționează să investigheze autenticitatea materialului și că vor lua măsuri dacă se va dovedi că acesta este credibil.

Dacă este autentic, documentul de 16 pagini, datat 14 septembrie 2022, pare să fie pentru mostre de diferite dimensiuni de obuze și rachete de artilerie și de tancuri în valoare de puțin peste 1 milion de dolari. Acesta a fost împărtășit de sursă împreună cu cinci pagini ale unui contract presupus a fi legat, care include țevi pentru un tanc T-72 și țevi pentru o piesă de artilerie Howitzer, precum și obuze de muniție. Acel contract avea o valoare de aproximativ 740.000 de dolari.

Sky News nu a reușit să verifice în mod independent autenticitatea documentelor.

Cu toate acestea, sursa de securitate a susținut pentru postul TV: "Acesta este un contract între iranieni și ruși cu privire la muniții... Credem că este 100% autentic".

Sursa de securitate a afirmat că presupusul contract de armament ar fi fost o dovadă că acest sprijin se extinde la muniție și alte echipamente militare.

"În opinia noastră, acestea au fost mostre de arme înainte de alte livrări", a afirmat sursa.

Deși nu a fost posibil să se verifice autenticitatea contractului, Sky News a arătat dosarul mai multor experți. Aceștia au spus că conținutul este "plauzibil", iar data - 14 septembrie 2022 - se potrivește cu alte rapoarte separate despre o astfel de tranzacție care ar fi avut loc.

Rusia și Iranul nu au comnetat până la publicare acestei știri

Ambasada Rusiei și, respectiv, ambasada Iranului în Marea Britanie nu au răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la afirmațiile privind o tranzacție cu arme și nici cu privire la autenticitatea documentelor.

Sky News a arătat documentele lui Denys Shmyhal, prim-ministrul Ucrainei, atunci când acesta a vizitat Marea Britanie în luna mai, precum și ministrului britanic de externe, James Cleverly. Kievul și Londra au declarat că intenționează să investigheze autenticitatea materialului și că vor lua măsuri dacă se va dovedi că acesta este credibil.

"Am suspectat că se întâmplă așa ceva", a declarat Vadym Prystaiko, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, într-un interviu recent pentru Sky News. "De îndată ce vom verifica în mod corespunzător, vom putea acționa în acest sens". Cleverly, într-un interviu separat, a declarat: "Nu am avut nicio reacție. Atunci când ne sunt prezentate informații, vom căuta să le evaluăm și să le validăm. Și, bineînțeles, vom lua decizii pe baza acestora."

El a declarat că Marea Britanie a impus deja sancțiuni Teheranului după ce regimul a furnizat drone de atac Rusiei, care au terorizat orașele ucrainene. "Acolo unde avem dovezi că Iranul a oferit sprijin militar Rusiei în tentativa de invazie a Rusiei în Ucraina, am luat măsuri și, bineînțeles, vom face întotdeauna la fel", a declarat ministrul de externe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.