Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Documente confidențiale: Încă din 2001, Marea Britanie era îngrijorată de o invazie rusă în Ucraina

Agerpres.ro
arhiva

Într-un memoriu confidențial din iulie 2001, consilierul pentru politică externă Roger Liddle s-a referit la "cel mai rău" scenariu al unei "intervenții a Rusiei în Ucraina", scrie LA LIBRE BELGIQUE.

Marea Britanie ar trebui să construiasc "o relație mai strânsă" cu Kievul pentru a împiedica o "intervenția rusească în Ucraina". Această recomandare a unui înalt consilier guvernamental datează de mai bine de 20 de ani şi a fost dezvăluită în arhivele făcute publice miercuri.

Într-un memoriu confidențial din iulie 2001, consilierul pentru politică externă Roger Liddle a vorbit despre scenariul "cel mai rău" al unei "intervenții ruse în Ucraina" și despre rezistența așteptată a ucrainenilor la "eroziunea independenței câștigate cu greu de țara lor".

Nota, adresată prim-ministrului de atunci Tony Blair, se află printre sutele de pagini ale arhivelor guvernamentale britanice referitoare la Ucraina făcute publice miercuri. Acestea se referă la perioada 2001-2002.

Ele arată dificultățile Marii Britanii de a răspunde aspirațiilor Ucrainei de a adera la NATO și Uniunea Europeană, la un deceniu după căderea URSS. Douăzeci de ani mai târziu, Ucraina nu s-a alăturat niciunei organizații şi se confruntă cu o invazie rusă majoră din februarie 2022.

În arhivele dezvăluite miercuri, Londra pare să susțină ambițiile occidentale ale Kievului, dar cu condiții stricte. Un memoriu intern, de exemplu, exclude posibilitatea unor vizite de stat reciproce ale liderilor ucraineni și britanici în 2002 și 2003.

Un alt document detaliază opoziția Londrei de la acea vreme față de faptul ca Ucraina să facă un pas mai aproape de aderarea la NATO. Kievul "este departe de a îndeplini criteriile așteptate" și asta "ar complica foarte mult gestionarea relației noastre NATO-Rusia".

În acea perioadă - la scurt timp după atacurile din 11 septembrie 2001 - NATO și aliații săi occidentali doreau să-și întărească relațiile cu Rusia și cu președintele acesteia Vladimir Putin, care își exprimase sprijinul pentru "războiul împotriva terorismului" condus de Statele Unite.

Într-o scrisoare din noiembrie 2001 adresată secretarului general NATO, George Robertson, Tony Blair a lăudat "reînnoirea" legăturilor dintre Moscova și Alianța Atlantică și s-a declarat "convins" că președintele rus dorește "să dezvolte un nou parteneriat cu NATO".

În notele sale, Roger Liddle - acum membru al Camerei Lorzilor britanici - a detaliat importanța strategică a Ucrainei. Imediat după ce a primit o delegație ucraineană în Marea Britanie în decembrie 2001, el i-a raportat domnului Blair că ucrainenii au simțit că Londra are "o viziune prea optimistă despre Putin (despre care ei spuneau că este un politician capabil și prezentabil, dar nu un erou democratic)".

Cu șase luni înainte, el detaliase într-o scrisoare dorința Kievului de a construi o "relație specială" cu Londra, "dacă ne-am arăta mai mult interes". "Consolidarea democrației și economiei aflate în dificultate a Ucrainei crește stabilitatea viitoarelor granițe de est ale UE și constituie o barieră formidabilă în calea oricărei renașteri a imperialismului rus în Occident", a spus el.

"O implozie a Ucrainei ar duce, în cel mai bun caz, la presiuni migratorii masive din partea unei țări de 50 de milioane de locuitori peste granița poroasă a UE", a menționat el. "În cel mai rău caz, ar putea duce la intervenția Rusiei în Ucraina și la un război civil declanșat de ucrainenii din vest care rezistă ferm erodării independenței câștigate cu greu de ţara lor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.