Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doi soldaţi britanici, achitaţi pentru uciderea unui membru al IRA în timpul 'Tulburărilor'

judecator justitie

Doi foşti soldaţi britanici au fost achitaţi marţi pentru uciderea unui membru al Armatei Republicane Irlandeze (IRA) în 1972, la finalul unui proces care a revenit asupra intervenţiei militare britanice în Irlanda de Nord în perioada sângeroasă supranumită a "Tulburărilor", relatează AFP, potrivit Agerpres.

Veterani ai Regimentului britanic de paraşutişti, o unitate de elită, cei doi septuagenari, al căror anonimat este protejat de o decizie a justiţiei, au compărut de săptămâna trecută în faţa Curţii Coroanei din Belfast, un tribunal penal, pentru uciderea lui Joe McCann în 1972.

Acest membru al organizaţiei paramilitare IRA în vârstă de 24 de ani a fost împuşcat mortal la Belfast în momentul de vârf al "Tulburărilor", cele trei decenii de violenţe în provincia britanică între catolicii susţinători ai reunificării cu Irlanda şi protestanţii favorabili coroanei britanice.

În timpul procesului, un reprezentant al parchetului a explicat că militarii l-au împuşcat pe Joe McCann în spate în timp ce acesta fugea după ce reuşise să scape de arestare, afirmând că "nivelul de forţă utilizat a fost nerezonabil".

Vineri, judecătorul a decis că depoziţiile celor doi foşti soldaţi date poliţiei în 1972 sunt inadmisibile din cauza modului în care sunt întocmite, militarii primind ordinul de a le scrie dar fără a fi asistaţi din punct de vedere legal.

Judecătorul a precizat că se va ţine cont numai de declaraţiile lor de la proces.

Acuzarea a decis să nu facă apel la decizia judecătorului, care a pus capăt procesului, prevăzut iniţial să dureze patru săptămâni.

După ce acuzarea a confirmat că nu va prezenta niciun element suplimentar în acest dosar, judecătorul le-a spus celor doi inculpaţi: "Vă declar oficial nevinovaţi de acuzaţia de crimă". Cei doi bărbaţi, îmbrăcaţi la costum, au părăsit tribunalul câteva clipe mai târziu.

Cu prilejul unei audieri de săptămâna trecută, avocata unuia dintre soldaţi a subliniat că Joe McCann era suspectat că ar fi implicat în crime şi a declarat că militarii se confruntau cu "o alegere binară", de a trage pentru a-l aresta sau de a-l lăsa să plece. Ea a afirmat că a existat o utilizare rezonabilă a forţei în cazul respectiv.

Desfăşurarea procesului, într-o perioadă de tensiuni comunitare redeşteptate de Brexit, a provocat nemulţumirea militarilor activi şi a celor în retragere.

Guvernul a promis să legifereze pentru a împiedica noi proceduri judiciare împotriva unor membri ai armatei, în contextul în care şase foşti militari au fost inculpaţi pentru infracţiuni legate de "Tulburări", potrivit unui document de informare al parlamentului britanic publicat în februarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.