Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Domnului CTP, cu mirare

“Asa e viata politica, grea” – mi-am spus constant in ultimele luni, confruntat cu nedreptatile si complicitatile presei si formatorilor de opinie din Romania. Am vazut teancuri de deontologi in slujba lui Vanghelie. Am vazut ca albul se poate transforma in negru fara nicio problema. Dar am tacut: viata politica e dura.

Ieri, dupa am citit mesajele de mai jos, primite pe Facebook, am dat iarasi sa tac:

1. “Ti-a citit CTP-ul o fraza din articol la Digi si a concluzionat ca tu vrei cu Chiliman si ca vrei in general sa aduci coruptii inapoi in partid. Yupiii!!” (A.D.I)

2. “Din păcate, am remarcat că la emisiunea Jurnalul de Seară de la Digi24 din data de 7 iunie Cristian Tudor Popescu v-a citit doar fragmentar articolul şi a înţeles exact opusul a ce spuneaţi, anume că dvs. aţi regreta faptul că domnii Orban şi Chiliman nu au candidat. Vă rog să luaţi atitudine măcar pe Facebook pentru a corecta interpretarea domnului Popescu. Ar fi păcat ca opinia lucidă a dvs. să se propage eronat, mai ales că electoratul de dreapta care aşteaptă reforma în PNL se informează mai degrabă de la Digi24 şi jurnalişti precum Cristian Tudor Popescu.” (A.N)

Cateva ore am refuzat sa caut declaratia domnului Cristian Tudor Popescu – izolarea e cea mai buna strategie ca sa iti pastrezi tonusul in contexte de gen. Dar, in acest caz, miza e prea mare. “Cum? Pana si CTP?”. Sau: “Daca nici CTP nu exista, atunci totul este permis”. La naiba: in tara asta, in tot peisajul gri, ai nevoie de niste repere elementare; nu sfinti - dar oameni, acolo…

Iata stirea prezentata de Cristian Tudor Popescu:

„Domnul Raețchi spune: am fi avut rezultate infinit mai bune, dacă pe modelul PSD o lăsam mai moale cu criteriile anticorupție. Oameni vechi și siguri PNL-ul are. Nu câștiga Chiliman? Nu putea să zică și Orban că e scos din cursă din rațiuni obscure? Interesant ce spune. Și se cuplează cu declarația doamnei Gorghiu care spune ca aceste alegeri au invalidat discursul anticorupție (…)Dincolo de ce debiteaza Quintus, Gorghiu și Raețchi sunt tineri, sunt politicieni care pot gândi cu un asemenea cinism malign în clipa de față” (Stirea integrala: aici)

Iata ce spunea, de fapt, textul meu “de un cinism malign”:

“Partidul Naţional Liberal ar fi avut – în Bucureşti şi în ţară – rezultate infinit mai bune dacă, pe modelul PSD, ar fi lăsat-o moale în privinţa criteriilor anti-corupţie. Nu câştiga Chiliman? Nu putea spune şi el că e victimă politică? Nu putea să zică şi Orban că e scos din cursă din raţiuni obscure? Puteau. Dar PNL a fost mult mai bine intenţionat decât PSD în problema integrităţii şi a schimbării de garnituri (…) Cel mai mare pericol cu care se confruntă PNL acum este triumful ideii că reforma internă şi integritatea sunt nişte tâmpenii ineficiente. Că se făcea o treabă mult mai bună dacă – à la manière de UNPR – lăsam şi noi să candideze oameni direct din puşcărie: că, uite, ăştia câştigă detaşat; iar fotbalul se joacă pe goluri. Nu: singura şansă a PNL este să accelereze reforma internă. Întinerirea. Modernizarea. Schimbarea.” (Textul integral: aici)

Domnul Cristian Tudor Popescu a luat din demonstratia mea ipoteza funambulesca (deh, de la el am invatat cuvantul), reducerea la absurd – si a inchis citatul. Concluzia – irelevanta. Rezultatul demonstratiei – irelevant.

De ce a facut domnul Popescu asta? Trei variante:

  1. Nu a avut rabdare sa citeasca tot textul;
  2. A fost prea atras de frumusetea tezei “cinismului malign” ca sa reziste tentatiei artistice de a cita cu zgarcenie;
  3. A fost rau intentionat.

Singurul motiv pentru care am pus pe hartie textul asta e pentru a-i transmite domnului Popescu – ca unul care a citit cand era pusti cam tot ce a scris, de la proza fantastica la eseistica – ca sper cu entuziasm in una din primele doua variante. CTP nu poate fi, totusi, unul din categoria celor care pot construi orice adevar-coerenta cere piata.

Nu si CTP.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.