Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Tusk: Acordul cu Grecia ar trebui sa includa si datoriile

donald tusk

Acordul Greciei cu creditorii privind programul de reforme ar trebui sa includa si o întelegere referitoare la sustenabilitatea datoriilor, a declarat joi presedintele Consiliului European, Donald Tusk, într-o conferinta de presa, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Tusk a spus ca parlamentele nationale ar trebui sa fie convinse sa voteze în favoarea sustinerii Greciei, daca liderii europeni vor ajunge la un acord bun duminica.

"Sunt destul de sigur ca daca vom avea un acord duminica, acesta va fi o recomandare suficient de puternica pentru parlamentele nationale", a aratat Tusk.

El a adaugat ca acordul trebuie sa se refere si la problema sustenabilitatii datoriilor.

"O propunerea realista din partea Greciei trebuie sa fie egalata cu o propunere la fel de realista din partea creditorilor privind sustenabilitatea datoriei", a spus oficialul european.

Tusk a discutat joi dimineata, telefonic, cu premierul grec Alexis Tsipras.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a reiterat miercuri ca Grecia are nevoie de restructurarea datoriilor, în cadrul acordului de salvare, dar a avertizat ca Atena nu va primi tratament special, în conditiile în care Guvernul vrea sa amâne plata datoriilor catre institutia financiara.

"Restructurarea datoriilor este necesara în cazul particular al Greciei, pentru a fi sustenabile", a afirmat Lagarde la un eveniment de la Brookings Institution.

Chiar daca Lagarde a reiterat o analiza facuta de FMI saptamâna trecuta, faptul scoate în evidenta presiunile în crestere exercitate de FMI, Statele Unite si alte parti, ca Germania sa permita restructurarea datoriilor elene, în cadrul acordului de sustinere financiara.

Pe de alta parte, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat miercuri seara, la câteva ore dupa ce institutia a mentinut blocarea finantarii bancilor elene la nivelul de circa 89 de miliarde de euro, ca este tot mai greu de gasit o solutie pentru criza din Grecia.

Autoritatile de la Atena au cerut miercuri, în mod oficial, un plan de salvare pe o perioada de trei ani din fondul de salvare al zonei euro si au promis ca vor începe sa implementeze unele dintre reformele solicitate de catre creditori începând de saptamâna viitoare.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre BCE. Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plati. Actuala situatie nu este o premiera pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai grava din istoria tarii. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plati tehnica, restructurând o datorie suverana de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvata de creditorii europeni.

Statul elen risca în prezent sa nu poata plati deloc datoria de 323 de miliarde de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.