Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dorin Cocoș, un nou dosar la DNA: Cum a căpușat sistemul de sănătate. Milioane de români afectați

dorin cocos catuse

Firmele lui Dorin Cocoș au încasat 85 milioane euro în 9 ani, pentru reactivi de teste medicale, vânduți spitalelor de stat, potrivit informațiilor publicate de RISE Project. Într-o singură zi, firmele lui Dorin Cocoș au obținut contracte în valoare totală de 18 milioane de euro. Prețurile au fost umflate cu 300%, ceea ce a dus la creșterea prețurilor analizelor medicale făcute de români.

În perioada 2007-2009, spitalele din România au cumpărat reactivi de laborator de la Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea și de la partenerii acestuia. Împreună, au format un cartel, au monopolizat furnizările și au dictat prețurile, scrie RISE Project.

Banii au venit de la stat, prin intermediul spitalelor. Au existat și situații, spun surse din Institutul Matei Balș, în care reactivii au lipsit efectiv din laboratorele de analiză sau n-au fost de calitate, în special cei folosiți în teste scumpe.

Vezi și: DEZVĂLUIRI Ambulanța București a girat cu BANII STATULUI credite pentru prietenul directoarei

RISE Project a obținut documentele care descriu circuitele financiare ce au intrat în atenția Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor.

Pe 19 iunie 2012, Institutul Matei Balș aproape că și-a golit bugetul de achiziții prin doar trei licitații de 18 milioane de euro. Institutul avea în acel an un buget de 20,2 milioane euro pentru bunuri și servicii. Jurnaliștii RISE Project scriu că afacerea a trecut neobservată, în umbra unui scandal național: USL pregătea a doua suspendare a lui Traian Băsescu.

Institutul condus de către Adrian Streinu-Cercel a cumpărat atunci, prin trei contracte distincte, reactivi de laborator. Streinu-Cercel era în acel moment șeful institutului, dar și secretar de stat la Sănătate, ceea ce i-a adus o decizie de incompatibilitate din partea ANI.

Firmele câștigătoare sunt Meditest Global 2002, Imuno Diagnostika și Spectrum Magnamed. Ele au fost investigate ulterior de Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB), iar inspectorii au stabilit că beneficiarul final al celor 18 milioane de euro a fost omul de afaceri Dorin Cocoș.

Vezi și: Un ministru tehnocrat se PLÂNGE de subalterni: Ascund hârtii

La vedere, societățile erau controlate de rudele lui Cocoș, adică de sora și cumnatul lui. În una singură, Cocoș a fost acționar direct la un moment dat: Meditest Global 2002. Directorul Institutului Matei Balș, Adrian Streinu-Cercel, spune acum că habar n-avea că firmele sunt ale lui Cocoș și că n-a vorbit cu acesta vreodată despre cele trei contracte.

Contactat de RISE, Dorin Cocoș nu comentează: „Nu dau nici un fel de interviu, vedeți-vă de treabă.”

RISE Project mai scrie că procurorii DNA investighează deja de o lună afacerile celor trei firme ale familiei Cocoș, după constatările ONPCSB. Contractele încheiate de SRL-urile Spectrum Magnamed și Imuno Diagnostika S.R.L cu Spitalul Bagdasar Arseni și Institutul Oncologic au intrat și ele în vizorul procurorilor anticorupție. Managerii celor două instituții medicale au fost arestați recent, iar DNA îi acuză că au primit mită pentru contracte parafate, prin intermediari, cu firmele lui Cocoș.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.