Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dosarul 'cumnatul premierului – Ghiță – Cosma', punctul de cotitură politică al începutului de an?

adi zabava

După rezultatul alegerilor prezidențiale, dar mai ales după evenimentele din campania electorală care i-au adus un serios prejudiciu de imagine, Victor Ponta a intrat într-o luptă contra cronometru pe două paliere: unul de refacere a imaginii și unul politic, cel din urmă având ca obiective păstrarea conducerii în PSD și menținerea unei majorități parlamentare care să-i permită și pe mai de parte guvernarea.

Ajuns la o cotă de încredere vizibil mai mică în comparație cu perioada pre-electorală, premierul a adoptat o atitudine mai rezervată, poziționându-se drept un promotor al consensului, atât în ceea ce privește relația cu președintele Iohannis, cât și cu alte instituții ale statului. De la laude publice adresate noului președinte, la „Ora Premierului” în Parlament și până la propunerea de consultări cu partidele aflate în opoziție pe diferite teme, Victor Ponta a făcut de toate în încercarea de refacere a imaginii. Și-a redus considerabil aparițiile din media și a renunțat la bună parte din caracterul conflictual. I-a rămas însă războiul cu Băsescu (7,4 milioane de voturi nu se uită greu), dar n-a ezitat nici să taxeze cu orice ocazie conducerea noului PNL.

Legătura dintre palierele de refacere a imaginii și cel politic și-au dat mână în lupta începută de Ponta în interiorul partidului. A încercat să elimine orice fel de opoziție internă prin excluderile lui Geoană și Vanghelie, dar și prin sancțiunile aplicate lui Cătălin Ivan. Ba mai mult, a început un război împotriva celor cu probleme penale din partid (așa-zisa „reformă” a partidului), război cu multe știri pe surse din interiorul ședințelor interne, și cum să încerci să te recredibilizezi dacă nu luptându-te cu unii mai prost văzuți decât tine („baronii”)?

Însă în fața acestui curs normal de redresare pe care părea că a intrat Victor Ponta s-a proptit zilele trecute un scandal: fraudare de fonduri europene și evaziune fiscală într-un dosar în care cumnatul premierului a fost anchetat și reținut, iar Sebastian Ghiță (nu necesită prezentare), Mircea Cosma (președinte CJ Prahova) și Vlad Cosma (deputat PSD) au fost puși sub control judiciar. Una din firmele implicate este controlată de sora și de cumnatul premierului, firma fiind înființată de mama premierului, însă aceasta a ieșit cu ceva timp în urmă din ea.

Privind în urmă la amploarea dată în mass media unor scandaluri asemănătoare (dosarul în care este implicat fratele fostului președinte Traian Băsescu sau recentele dosare ale Elenei Udrea), acest dosar pare a avea tot ce-i trebuie pentru a fi un subiect de interes pentru marea masă. „Povestea” pare perfectă: rude implicate, Sebastian Ghiță, văzut drept cel mai apropiat personaj politic al lui Victor Ponta, e implicat și el, apare din nou numele Vlad Cosma, deputat care a scăpat nu demult de ridicarea imunității printr-un vot în Parlament pe seama căruia s-au născut multe discuții. Ba mai mult, faptele incriminate de procurori sunt fraudarea fondurilor europene și evaziune fiscală, asta în contextul în care două dintre cele mai importante obiective ale guvernului condus de Victor Ponta sunt absorbția fondurilor europene și diminuarea evaziunii fiscale. Dacă mai adăugăm și că într-o situație asemănătoare (scandalul în care era implicat Mircea Băsescu) Victor Ponta i-a cerut la acea vreme demisia lui Traian Băsescu, am putea spune că povestea de față e cel mai negru scenariu posibil pentru orice consultant politic care lucrează cu un politician implicat într-un astfel de scandal.

Însă după primele două zile de la apariția publică a informațiilor despre dosar, scandalul pare că nu are parte de anvergura pe care mulți o anticipau. Acest lucru e în primul rând consecința faptului că acoperirea mediatică e net inferioară unor cazuri asemănătoare. Mai multe televiziuni de știri preferă să aibă în continuare cap de afiș scandalul în care este implicată Elena Udrea. Dar nu e singurul lucru care contează. Victor Ponta pare a fi înțeles că acest scandal e un moment crucial pentru cariera lui politică și face tot ce poate pentru a nu-i da amploare. Reacție minimă pe seama subiectului și crearea de subiecte alternative (ex. dezbaterea privind Codul Fiscal) care să preia agenda sunt principalele modalități prin care se încearcă stingerea scandalului. În plus, votul de ieri din Senat privind nominalizarea unui nou judecător la CCR putea fi începutul sfârșitului politic pentru actuala majoritatea parlamentară și pentru Victor Ponta ca premier, însă s-au făcut eforturi considerabile ca acest vot să nu fie pierdut și astfel s-a creat o nouă temă care să liniștească partidul și care să aglomereze agenda mediatică în speranța că scandalul dosarului de la Prahova trece încet încet în plan secund.

Rămâne de urmărit desfășurarea acestui caz. Deși poate părea anormal, mingea e în terenul organelor de anchetă când vine vorba de amploarea subiectului. Ca în orice altă situație, DNA-ul are mereu un cuvânt de spus. „Poveștile” altor scandaluri au fost întreținute de noi și noi informații, noi audieri și noi rețineri, iar în acest moment dosarul despre care vorbim pare a fi doar la început. În plus, în subteranele politicii sau ale mass mediei, la apariția unui dosar cu nume noi, se vorbește mereu despre „semnale”. Vom vedea dacă aceste „semnale” există și dacă în cazul dosarului legat de numele lui Victot Ponta prin implicarea unor membri ai familiei sau a unor apropiați ele pot avea o influență asupra mișcărilor politice.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.