Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dr. Gabriel Mitulescu: 'Am pacienți care după această intervenție trăiesc de 15-20 de ani'

Radu Pop
gabriel mitulescu

Sângerările vaginale anormale, în afara menstruației, durerile pelvine și tulburările de tranzit intestinal nu trebuie neglijate, pentru că pot fi expresia unor boli extrem de grave. În lipsa unui control medical periodic, unele forme de cancer sunt diagnosticate în stadiu avansat, când sunt deja extinse și afectează mai multe organe.

În cazul unui astfel de cancer avansat, localizat în pelvis și fără metastaze la distanță, singura soluție terapeutică potențial curativă este o intervenție complexă de chirurgie oncologică, numită exenterație pelvină totală. Operația presupune rezecția chirurgicală a tuturor organelor și structurilor din pelvis: vezică urinară, uretere, vagin, uter, ovare, rect, anus și ganglioni limfatici. Ulterior, se vor face derivații definitive pentru tractul urinar și pentru cel digestiv.

Exenterația pelvină totală este singura metodă curativă pentru tratamentul cancerelor pelvine local avansate, care pot avea ca punct de plecare orice organ din pelvis: endometrul, colul uterin, ovarele, vezica urinară, rectul sau anusul. În urma intervenției chirurgicale, șansele de supraviețuire sunt considerabil mai mari, dar ele depind foarte mult de stadiul cancerului și de experiența echipei medicale care a realizat operația.

Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală supraspecializat în chirurgie oncologică, medicul român cu cea mai mare experiență în astfel de proceduri chirurgicale, explică motivele unei astfel de operații mutilante: prin exenterație pelvină totală cresc șansele de vindecare și de supraviețuire ale bolnavilor de la cel mult 11 luni în absența intervenției, până la zeci de ani.

„O astfel de operație poate să fie făcută în două ore și jumătate, dar și în 13 ore, depinde de la caz la caz”, arată doctorul Mitulescu. Tot el adaugă: „Am pacienți cu exenterație care trăiesc de 15–20 de ani și nu sunt puțini. Prima exenterație am făcut-o în anul 2000, în total sunt peste trei mii de operații”.

La Spitalul Clinic SANADOR, exenterațiile pelvine totale urmate de reconstrucții sunt efectuate de o echipă cu experiență îndelungată, supraspecializată în acest tip de operații complexe. Echipa coordonată de dr. Gabriel Mitulescu, medic primar în chirurgie generală, cu competențe în chirurgie oncologică, are cea mai bogată experiență din România în astfel de proceduri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.