Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragnea, aliat cu UDMR în faţa 'tendinţelor hegemoniste din partea unor puteri '

Liviu Dragnea CEx PSD

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a adresat UDMR invitaţia ca, la 100 de ani de la crearea statului român modern, cele două formaţiuni politice să lucreze împreună pentru proiectul următorilor 100 de ani.

Dragnea a început prin a aprecia rolul UDMR în procesul în care Parlamentul îşi apără liberatea de a acţiona "în faţa unor tendinţe hegemoniste din partea unor puteri care nu au înţeles separaţia puterii în stat". Liderul PSD a continuat prin a face apel la conlucrare şi normalizarea relaţiilor cu Ungaria.

Vezi ÅŸi: Iohannis, mesaj pentru UDMR: Exemplul care ar trebui 'imitat ÅŸi de celelalte partide parlamentare'

"Apreciez că UDMR, alături de partidele democratice din România, poate participa la construcţia unui proiect nou, pentru România, pentru următoarea sută de ani. La anul vom sărbători împreună Centenarul. Dincolo de rănile istoriei sau de abuzurile unor regimuri profund nedemocratice, avem o istorie comună, mai ales aici, în Transilvania, care a însemnat convieţuire paşnică, prietenie şi solidaritate între oameni, dacă ne uităm la nivel comunităţilor. Chiar dacă politica învrăjbeşte, şi învrăjbeşte, mai ales în campaniile electorale, vă invit să fim raţionali şi pragmatici şi să discutăm aici problemele noastre, aici în ţară, pe care să le rezolvăm împreună. (...) Dacă vom accepta strategiile de dezbinare, unele construite chiar în interiorul ţării, avem şanse să pierdem unele lucruri pe care le-am clădit împreună, şi cu greu, şi cred că cel mai important lucru pe care trebuie să nu îl pierdem este încrederea între maghiari şi români. Vă invit ca, la 100 de ani de la crearea statului român modern, să lucrăm împreună pentru proiectul următorilor 100 de ani", a declarat Liviu Dragnea, sâmbătă, la Congresul UDMR, care se desfăşoară la Zalău. 

Acesta a adăugat că din 1990 s-a produs un salt uriaş în acordarea de drepturi egale pentru minorităţi, procesul este în curs şi multe lucruri se vor rezolva în viitorul nu foarte îndepărtat.

Vezi şi: Aglomerație de VIP-uri la al XIII-lea congres al UDMR. Ce documente vor fi adoptate

În acelaşi context, liderul PSD a precizat că este grav faptul că în ultimii 27 - 28 de ani, perioadă în care s-au cheltuit miliarde de euro în România, nu există o autostradă care să traverseze Carpaţii. 

Liviu Dragnea a subliniat că este de acord cu învăţământul în limba maternă, pentru etnicii maghiari, dar i-a sfătuit pe maghiarii din ţară să îi înveţe pe copii şi limba română, pentru a avea mai mari şanse în găsirea unui loc de muncă în România.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.