Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Drapelul istoric al Ateneului din Iaşi a fost recondiționat

facebook.com
drapel istoric Ateneu Iași

Managerul Ateneului Naţional din Iaşi, Andrei Apreotesei, a anunţat încheierea restaurării steagului istoric al instituţiei de cultură din municipiu, informează Basilica.ro.

„Ne bucurăm că procesul de restaurare a ajuns la final şi că putem, în sfârşit, să redăm această piesă istorică publicului. (…) Drapelul Ateneului va putea fi admirat în cadrul Muzeului Ateneului, ce va fi inaugurat în viitorul apropiat”, a declarat Andrei Apreotesei pentru Agerpres.

Ateneul din Iaşi este continuator al Ateneului popular Tătărăşti, înfiinţat în 1920.

Drapelul a intrat în patrimoniul Ateneului Naţional din Iaşi în luna decembrie a anului 2016, fiind donat de Institutul de Arheologie din municipiu.

Steagul a reprezentat „un simbol de identitate al misiunii de promovare a culturii româneşti în noile provincii ale ţării, rezultate din Marea Unire de la 1918”.

Citește și: O fotografie a Kamalei Harris, publicată pe coperta revistei Vogue, stârnește controverse: care este motivul

„Drapelul însoţea grupurile de excursionişti în toate turneele de propagandă culturală din perioada interbelică. Steagul are o faţă tricoloră, cu stema Ateneului Popular din Tătăraşi, alături de inscripţia Unire prin cultură, un motto ce a însoţit şi a determinat activităţile instituţiei peste veacuri. Pe verso, este brodat textul Fundaţia Culturală Principele Carol, Serviciul Social, Căminul Cultural Central Ateneul Popular Tătăraşi Iaşi, precum şi monograma principelui Carol”, a explicat managerul Ateneului Naţional din Iaşi.

Managerul Ateneului din Iaşi a precizat că slujba de sfinţire a drapelului a fost oficiată în catedrala Ortodoxă din Sibiu, de mitropolitul Ardealului, Nicolae Bălan, pe 27 iulie 1924.

Restaurarea drapelului a durat doi ani, perioadă în care a fost curăţat materialul şi refăcute broderiile afectate de timp. Lucrarea a fost realizată de o echipă de experţi de la Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural, din Cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.

În etapele de recondiţionare, experţii restauratori au descoperit, în mijlocul steagului, un ziar din perioada interbelică, având rolul de întăritură, de unde se concluzionează că a mai fost supus unor procese de restaurare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.