Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După 4 luni de la incendiu, Notre-Dame este încă în pericol - Câți bani din donațiile promise au ajuns la organizaţiile responsabile cu strângerea de fonduri

Facebook
notre dame

Lucrările de reconstrucţie a catedralei Notre-Dame au fost reluate după trei săptămâni, în ciuda faptului că există încă pericolul ca ea să se prăbuşească. După patru luni de la incendiul care a distrus-o în mare parte, doar 12% din donaţiile promise au ajuns la organizaţiile responsabile cu strângerea de fonduri, conform news.ro.

Lucrările au început luni cu măsuri de siguranţă sporite, după ce au fost stopate timp de trei săptămâni din cauza riscului supraexpunerii muncitorilor la întoxicaţie cu plumb.

Catedrala Notre-Dame a ars, timp de peste 12 ore, pe 15 aprilie. Cele mai multe dintre obiectele de artă şi de importanţă religioasă au fost salvate, la fel şi structura ei, însă două treimi din acoperiş a fost carbonizat.

După patru luni de la incendiu, Notre-Dame este încă în pericol. Patrick Chauvet, rector al catedralei, s-a arătat „uşurat” de faptul că lucrările au fost reluate, scrie El Mundo. Încă există pericolul ca o parte din construcţie să se dărâme.

Alexandru Cumpănașu a RĂBUFNIT la Ministerul Sănătății - Solicitări FULGER în controlul privind activitatea INML

Lucrările de consolidare vor continua în următoarele luni. Nu au fost încă adunate toate resturile incendiului şi nici nu au fost consolidaţi stâlpii. „Este nevoie de cel puţin patru luni pentru a strânge tot. (...) La începutul anului 2020 vom putea spune că Notre-Dame va fi salvată”, a declarat Chauvet pentru France Info.

Înainte de începerea restaurării, edificiul trebuie să fie perfect consolidat. Vara aceasta, din cauza căldurii, s-au desprins mai multe fragmente din boltă.

Cea mai dificilă şi delicată operaţiune va fi înlăturarea schelelor din oţel care au fost ridicate, înainte de incendiu, pentru restaurarea turlei construite în secolul XIX. Focul a sudat schelele şi, pentru a fi înlăturate, ele trebuie tăiate. Temerea constructorilor este ca în acest caz să nu creeze un rău mai mare catedralei.

Autorităţile pariziene au suspendat, pe 25 iulie, lucrările la Notre-Dame pentru câteva zile, pentru a verifica protocolul de protecţie a lucrătorilor privind plumbul. În ultimele zile au fost realizate lucrări de decontaminare. În incendiu, 400 de tone de plumb au fost topite şi emise cantităţi mari de particule toxice, care s-au depus pe străzile şi clădirile din apropierea catedralei.

Parizienii sunt îngrijoraţi legat de consecinţele pe care le poate avea cantitatea de plumb asupra sănătăţii lor. Au fost făcute analize de sânge ale celor care locuiesc în zonă şi în cazul muncitorilor de la Notre-Dame, pentru a verifica dacă au fost intoxicaţi.

Imediat după incendiu, preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că obiectivul este ca Notre-Dame să fie restaurată în cinci ani.

Au fost făcute multe promisiuni privind donaţii pentru restaurarea catedralei. După patru luni, doar 12% din 850 de milioane de euro promişi au ajuns la cele patru principale organizaţii responsabile cu strângerea de fonduri pentru restaurare, potrivit presei franceze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.