Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După 55 ani, ONU face demersuri pentru elucidarea morții unui fost secretar al organizației

Ban-Ki-Moon_1932746c

Adunarea Generală a ONU ar trebui să ia în considerare noile informaţii cuprinse în documente ale Africii de Sud, care ar putea elucida misterul accidentului aviatic în urma căruia fostul secretar general al organizaţiei, suedezul Dag Hammarskjold, şi-a pierdut viaţa în anul 1961, a declarat miercuri secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, transmite agenţia DPA, potrivit agerpres.ro

Pe 18 septembrie 1961, Dag Hammarskjold se afla la bordul unui avion Douglas DC-6 împreună cu alte 15 persoane în drum spre Congo, unde ar fi trebuit să desfăşoare o misiune de mediere. Dar avionul s-a prăbuşit în Rhodesia de Nord, astăzi un teritoriu în Zambia. Investigaţia ce a urmat nu a reuşit să determine cauzele accidentului.

OFICIAL - MAE confirmă decesul unui al doilea cetăţean român în cutremurul din Italia


Recomandarea care a venit miercuri din partea lui Ban Ki-moon survine unei anchete efectuate anul trecut de un panel al ONU, care nu a tras concluzii, însă a avansat ca ipoteză de lucru şi un posibil atac aerian asupra avionului. 

Între timp, actualul secretarul general al ONU a cerut mai multor ţări, printre care se numără Africa de Sud, Belgia, Marea Britanie şi SUA, să declasifice şi să furnizeze documente ce pot ajuta această investigaţie.

UPDATE Cutremur DEVASTATOR în Italia: Bilanțul a crescut la sute de morți / FOTO & VIDEO

Solicitarea adresată Africii de Sud face referire în mod special la documentele originale ale unor copii despre o operaţiune ce a purtate numele de cod 'Celeste' şi despre care acel panel al ONU crede că s-ar putea să fi fost operaţiunea de asasinare a lui Hammarskjold. 

'Indiferent dacă documentele sunt sau nu autentice şi dacă ele confirmă ori infirmă 'Operaţiunea Celeste', oricare dintre variante ar fi o contribuţie pentru istorie', a apreciat Ban Ki-moon. 

El a mai recomandat şi desemnarea 'unei persoane eminente, sau mai multora, care să examineze posibilele noi informaţii', inclusiv cele care ar putea fi furnizate de Africa de Sud, pentru a determina caracterul unei eventuale noi investigaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.