Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce au criticat pensiile, magistraţii activişti vor tăierea salariilor unor colegi magistraţi

Mânați de spiritul unei justiții corecte, magistrații activiști arată că sunt români adevărați (a nu se înțelege că nu trimit în continuare sesizări la Curtea de Justiţie a UE) și demarează acțiunea "să moară capra vecinului".

Nu, nu au reacționat la revoltătorul caz al procurorului Marius Iacob, ținut ilegal în funcție, nici măcar la abuzurile procurorilor de la Oradea sau Ploiești, ci la salariul inspectorilor judiciari și al membrilor CSM. Se dă exemplul unui procuror de la DIICOT Galați (de ce nu de la DNA Oradea nu știm). Ar fi interesant de explicat totuși, în vâltoarea justițiară, de ce un procuror cu grad de judecătorie, odată ajuns la DNA, e plătit ca unul cu grad de parchet general. Dar nu, pentru că dușmanul e în altă parte.

Redăm comunicatul Asociaţiei "Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor", publicat pe Facebook de procurorul Alexandra Carmen Lăncrănjan:

"Având în vedere articolele de presă cu privire la veniturile lunare ale inspectorului șef, domnul Lucian Netejoru, prezentate ca indecente și sfidătoare, AMASP solicită factorilor decidenți să evalueze și să inițieze demersurile legislative necesare pentru a pune capăt unor astfel de situații, în care persoane orientate beneficiază de venituri uriașe ca urmare a diurnelor care parazitează resursele publice alocate funcționării justiției.

AMASP militează pentru remunerarea corectă a magistraților, corespunzător funcției lor în stat, a interdicțiilor și incompatibilităților. De aceea consideră că alegerea profesiei și a instituției în care procurorii și judecătorii doresc să activeze, trebuie să aibă ca fundament interesul pentru înfăptuirea justiției și nu bonusurile și privilegiile materiale.

Amintim că remunerația procurorilor și judecătorilor este stabilită în funcție de criterii precum gradul parchetului/instanței, vechimea în profesie și complexitatea activității și faptul că aceștia beneficiază de decontarea chiriei. Conform dispozițiilor legale diurna este un drept suplimentar acordat magistraților detașați sau delegați la un parchet/o instanță în altă localitate decât cea de domiciliu, în cuantum de 2% pe zi din indemnizația de încadrare brută lunară, care nu se impozitează.

În acest context, situațiile aparte din cadrul Inspecției Judiciare sau al Consiliului Superior al Magistraturii, de a primi diurne pentru deplasarea din suburbiile orașului până la birou și de a beneficia de aceste drepturi pentru funcții în care sunt numiți și nu delegați/detașați, nu sunt deloc justificate, fiind necesară abrogarea dispozițiilor legale care permit acest lucru. Într-un caz ipotetic, o persoană care locuiește în orașul Otopeni și desfășoară activitatea în cadrul uneia dintre cele două instituții va primi suplimentar circa 400 de lei, în fiecare zi calendaristică, pentru o călătorie care durează la fel de mult ca drumul Militari – Universitate.

În egală măsură se impune abrogarea art 88 indice 2 alin. 5 din Legea 304/2004 care prevede: ”Pe durata desfășurării activității în cadrul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, procurorii cu funcții de conducere și execuție beneficiază de drepturile procurorilor detașați, în condițiile legii.” Veniturile suplimentare uriașe ale procurorilor din această secție aparent nu au nicio justificare și îi discriminează pe ceilalți procurori din cadrul PICCJ, dar și pe judecători.

Trebuie să li se dea posibilitatea procurorilor din cadrul SIIJ să arate că activează acolo de dragul profesiei și nu pentru beneficiile materiale extraordinare pe care le oferă acea secție. Trebuie să demonstreze că SIIJ nu este, așa cum se sugerează în spațiul public, un loc din care poți să te pensionezi cu o pensie cu mult mai mare, nemeritată, inclusiv deschizând dosare unor magistrați doar pentru a convinge că ai activitate

Pentru exemplificare, un procuror din Galați care alege să susțină un interviu pentru numirea în cadrul DIICOT – Structura centrală și vine în București pentru a-și desfășura activitatea va primi salariul de circa 17.000 lei și i se va deconta chiria, maxim 600 euro, un venit total de circa 20000 lei. În același caz ipotetic, dacă același procuror domiciliat în Galați alege să susțină un interviu pentru SIIJ și vine în București pentru a-și desfășura activitatea va primi salariul de circa 17.000 lei și un bonus de circa 40% lunar cu titlu de diurnă, adică un venit total de circa 25.000 lei deși în cele două situații este vorba de o funcție în cadrul Parchetului General pe care procurorul a ales să o exercite."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.