Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce rubla a devenit cea mai puternică monedă, Rusia anunță că vrea să relanseze legendarul brand auto Moskvich

G4 Media
moskvich

Brandul auto Moskvich din era sovietică ar putea avea parte de o revenire surpriză în Rusia, după ce Renault a anunţat luni că a finalizat vânzarea activelor sale din Rusia, transmite Reuters. "Consiliul de Administraţie al Renault Group a aprobat, în unanimitate, semnarea acordurilor pentru vânzarea totalităţii acţiunilor pe care Renault Group le deţine la Renault Russia către oraşul Moscova, precum şi participaţia de 67,69% din acţiunile constructorului auto rus AvtoVaz către NAMI (Institutul Central de Cercetare şi Dezvoltare de Automobile şi Motoare)", a informat producătorul auto francez într-un comunicat, fără a oferi detalii legate de valoarea tranzacţiei. Primarul Moscovei, Sergei Sobyanin, anunţase că va naţionaliza fabrica Renault din capitala Rusiei, după ce compania şi-a vândut subsidiara locală, în urma începerii războiului din Ucraina, scrie Agerpres.

Citește și: Culisele supărării lui Erdogan pe Suedia și Finlanda: cele două țări au refuzat să extrădeze zeci de teroriști

Uzina, care conform descrierii lui Sobyanin, are "o istorie lungă şi glorioasă", se va reorienta pentru a produce maşina de pasageri Moskvich, care nu se mai fabrică de 20 de ani. "Proprietarul străin a decis să închidă fabrica Renault din Moscova. Are dreptul să facă asta, dar nu putem permite ca mii de angajaţi să fie concediaţi. În 2022, vom deschide o nouă pagină din istoria Moskvich", a scris pe blogul său primarul Moscovei. Moskvich, care înseamnă "originar din Moscova", a fost pentru prima dată fabricat în uniunea Sovietică şi era menit să fie un automobil rezistent, accesibil, cu componente produse în Rusia şi în Germania de Est. În urma colapsului URSS, fabrica din Moscova a fost privatizată şi ulterior şi-a declarat falimentul.

Încă sunt înmatriculate 200.000 de maşini Moskvich în Rusia, inclusiv 46.000 cu o vechime de peste 35 de ani, conform datelor agenţiei de analiză Autostat. Pentru Sobyanin, revenirea Moskvich s-ar putea dovedi dificilă din punct de vedere practic, susţine şeful Autostat, Sergei Tselikov. Acesta apreciază că "ar fi nevoie de cel puţin doi ani şi 51 de milioane de dolari pentru a dezvolta o nouă maşină. Sobyanin susţine că, în urma redresării fabricii din Moscova, vor fi produse iniţial maşini cu motoare cu combustie internă, iar în viitor vehicule electrice. El a anunţat că lucrează cu Ministerul Comerţului pentru a asigura cât mai multe componente auto din Rusia, iar partenerul tehnologic principal va fi producătorul rus de camioane Kamaz.

Renault este producătorul auto occidental cel mai expus la piaţa rusă, în condiţiile în care deţinea o uzină în apropiere de Moscova, precum şi pachetul majoritar de acţiuni la AvtoVaz, cel mai mare producător auto din Rusia. Grupul auto francez estima la finele anului trecut că valoarea operaţiunilor sale din Rusia, a doua mare piaţă a sa după cea din Franţa, se ridică la 2,2 miliarde de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.