Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce țara a intrat în incapacitate de plată, Parlamentul din Sri Lanka a aprobat planul de restructurare a datoriei interne

Agerpres.ro
Sri Lanka protest

Parlamentul din Sri Lanka a aprobat sâmbătă un plan de restructurare a datoriei interne, care este esențial pentru continuarea unui plan de salvare de 2,9 miliarde de dolari din partea Fondului Monetar Internațional (FMI).

Planul a fost adoptat cu o majoritate de 122 de voturi în parlamentul format din 225 de membri, scrie mediafax.ro.

Anul trecut, Sri Lanka s-a prăbușit în cea mai gravă criză financiară din ultimele șapte decenii, după ce rezervele de dolari ale țării s-au redus la un nivel record, ceea ce a declanșat proteste în masă, o incapacitate de plată a datoriei externe și demisia fostului președinte.

Pentru a-și plasa datoria pe o bază sustenabilă și pentru a trece de o evaluare a FMI, Sri Lanka a prezentat joia trecută un cadru de restructurare a datoriei interne mult așteptat, care urmărește să reamenajeze o parte din datoria internă de 42 de miliarde de dolari a națiunii insulare.

„Acest plan de restructurare a datoriei este esențial pentru ca Sri Lanka să îndeplinească obiectivul stabilit prin acordul cu FMI de a reduce datoria de la 128% din PIB, cât este în prezent, la 95% din PIB până în 2023”, a declarat ministrul de stat al finanțelor, Shehan Semasinghe, în fața parlamentului.

„Facem acest lucru protejând în același timp băncile, deponenții și pensiile”.

Partidele de opoziție au cerut mai multă transparență în punerea în aplicare a planului și o protecție mai puternică pentru deținătorii de fonduri de pensii.

„Această restructurare îi va afecta în mod disproporționat pe pensionari și aceasta este o mișcare extrem de nedreaptă din partea guvernului”, a declarat liderul opoziției, Sajith Premadasa.

Sri Lanka le cere deținătorilor de obligațiuni internaționale să accepte o reducere de 30% și caută concesii similare din partea investitorilor în obligațiunile naționale denominate în dolari.

Punerea în aplicare a planului de îndatorare internă este, de asemenea, crucială pentru a face să avanseze negocierile cu deținătorii de obligațiuni și cu principalii creditori bilaterali, China, Japonia și India.

Sri Lanka își propune să finalizeze discuțiile privind restructurarea datoriei până în septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.