Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După CET Grozăveşti, și CET Sud a fost AMENDATĂ de Garda de Mediu, în urma controalelor realizate după poluarea din Bucureşti de la începutul lunii

inquam Foto/Octav Ganea
ELCEN

Comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Mărioara Gâtej, a anunţat că CET Sud şi CET Grozăveşti au fost amendate cu 50.000 de lei, respectiv 100.000 de lei, în urma controalelor realizate după poluarea din Bucureşti de la începutul lunii martie.

Mărioara Gâtej a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că săptămâna trecută, au fost verificaţi 115 operatori economici din municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, care deţin instalaţii mari şi medii de ardere.

Citește și: Acuze dure! Farmaciile fac speculă cu măști! Prețurile au explodat, odată cu răspândirea coronavirusului

În urma verificărilor a fost amendat CET Sud cu 50.000 de lei.

“Am avut două cazuri pe unităţi care deţin instalaţii mari de ardere, care au fost sancţionate. E vorba de CET Sud, care a fost sancţionat cu amendă în sumă de 50.000 de lei pentru nerespectarea autorizaţiei integrate de mediu, respectiv pentru că nu a putut prezenta documente din care să rezulte că a asigurat mentenanţa sistemelor de reţinere poluanţi şi nu a efectuat acele măsurători paralele, cel puţin o dată pe an pentru poluanţi. E vorba de faptul că o dată pe an cel puţin au obligaţia să realizeze măsurători printr-un laborator acreditat suplimentat de automonitorizare dânşilor”, a explicat comisarul general al Gărzii de Mediu.

Citește și: Monica Anisie a transmis! Se iau măsuri de urgență pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor cu COVID-19

Mărioara Gâtej a spus că şi CET Grozăveşti a fost amendat cu 100.000 de lei.

“Şi CET Grozăveşti a fost sancţionat cu 100.000 de lei tot pentru nerespectarea condiţiilor stabilite în autorizaţia integrată de mediu. Mai bine zis pentru faptul că au început utilizarea combustibilului păcură din data de 27 februarie, pe noi ne-au notificat pe 4 martie. Într-adevăr, consumul a fost în această perioadă de 260 ,5 tone de păcură. Problema mare este că nu aveau voie să utilizeze păcură decât în anumite condiţii, special impuse prin autoritate integrată de mediu, respectiv atunci când presiunea gazului metan nu mai asigura funcţionarea corespunzătoare şi în parametrii a instalaţiei şi atunci aveau dreptul să utilizeze păcura. Oricum, obligatoriu cu notificare prealabilă atât a Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului, cât şi şi a Gărzii de Mediu”, a mai afirmat Gâtej.

Citește și: Atac la Guvern și Parlament! Liderul noii forțe politice pune o întrebare-cheie

Ea a menţionat că la CET nu s-au putut prezenta documentele din care să rezulte valorile concentraţiilor orare pe poluanţi.

“Tot la CET, nu ni s-au putut prezenta documentele din care să rezulte valorile concentraţiilor orare pe poluanţi, s-a motivat defecţiunea instalaţiei, de fapt, astăzi am şi primit o notificare oficială că nu se mai pot recupera datele dintr-un motiv tehnic, că a existat o avarie în sistemul energetic naţional care a dus la arderea unităţi centrale a dânşilor în care erau stocate datele, el a necesitat înlocuire şi datele nu mai pot fi recuperate”, a explicat comisarul general al Gărzii de Mediu.

Citește și: Guvernul Orban este criticat dur: Niciun ministru nu vine cu vreun proiect concret!

Mărioara Gâtej a mai spus că au mai fost găsite nereguli, dar acestea ţin de activitatea curentă a unităţilor şi nu ar avea legătură efectiv cu ce s-a întâmplat în noaptea de 1/2 martie.

“Am avut o unitate cu domeniul de activitate fabricare beton care nu a putut să prezinte buletinele de analiză privind calitatea aerului şi dovada transmiterii acestora către APM, este o unitate din Ilfov. În Bucureşti am avut o societate care desfăşura activitate de colectare depozitare deşeuri din construcţii şi excavaţii fără a deţine autorizaţie de mediu şi a fost sancţionată cu amendă în valoare de 60.000 de lei. Am avut sancţionate tot săptămâna trecută patru unităţi care desfăşoară activităţi de construcţie, sunt şantiere de construcţie, pentru faptul că nu au asigurat filtrele de protecţie împotriva emisiilor de pulbere în atmosferă, respectiv plasele de protecţie şi un operator economic cu activităţi de vopsire-sablare la care nu erau funcţionale echipamentele de reţinere a poluanţilor la sursă”, a mai declarat Mărioara Gâtej.

Citește și: Raed Arafat, propunere de urgență! Solicitare de ultimă oră

În noaptea de 1 spre 2 martie s-a înregistrat poluare excesivă în Capitală, fiind demarate mai multe controale.

Recent, Electrocentrale Bucureşti (Elcen) a respins categoric "orice afirmaţii tendenţioase" care leagă nivelul de poluare excesiv înregistrat în Bucureşti în noaptea de 1 spre 2 martie (duminică spre luni) de activitatea companiei şi a anunţat că pune la dispoziţia opiniei publice toate detaliile necesare în vederea clarificării oricăror aspecte referitoare la consumul de păcură în centralele proprii.

"Având în vedere faptul că folosirea păcurii de către Elcen a reprezentat în perioada 27.02 - 3.03.2020 doar 1,2% la nivelul centralelor faţă de nivelul de poluare record înregistrat în Bucureşti în noaptea de duminică spre luni (800% peste limitele maxim admise), considerăm esenţial să se identifice sursele care au determinat poluarea cuprinsă în intervalul 4,5% - 800%", precizează Electrocentrale Bucureşti.

Citește și: Guvernul Orban este criticat dur: Niciun ministru nu vine cu vreun proiect concret!

Compania susţine că nu a înregistrat nicio depăşire a limitelor emisiilor prevăzute de legislaţia europeană de mediu, fapt confirmat şi de controalele Gărzii de Mediu.

Reacţia Elcen a survenit după ce, sâmbătă, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că poluarea care a afectat Bucureştiul în weekend-ul trecut a fost cauzată de CET Grozăveşti, care a ars păcură. Edilul Capitalei a afirmat că are dovezi că "poluarea imensă a fost de la faptul că s-a ars foarte multă păcură în toate CET-urile din Bucureşti, în special Grozăveşti şi Progresul, cel care a poluat cel mai mult şi a dat peste cap calitatea aerului din Bucureşti fiind CET Grozăveşti". Gabriela Firea a subliniat că măsurile antipoluare "trebuie să fie luate de toate instituţiile care au responsabilitate în domeniu".

Citește și: Raed Arafat, propunere de urgență! Solicitare de ultimă oră

În noaptea de duminică spre luni, staţiile pentru măsurarea calităţii aerului din Bucureşti au înregistrat depăşiri chiar şi cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 şi de aproape 800% la poluarea cu PM10.

Conform informaţiilor apărute în mass-media, cele mai mari valori pentru PM10 s-au înregistrat în zona de nord-est a capitalei, în zonele Barbu-Văcărescu, Obor, Calea Moşilor.

Citește și: Informații noi în cazul Pintea! A fost chemat la DNA

Tot sâmbătă, ministrul interimar al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a afirmat că toate măsurile asumate de Primăria Generală a Capitalei pentru a reduce poluarea aerului în Bucureşti "sunt zero sau aproape de zero", iar Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector au fost amendate cu 75.000 lei de comisarii Gărzii de Mediu pentru neimplementarea măsurilor asumate în Planul integrat de calitate a aerului.

Citește și: Italia nu exportă în România doar coronavirus, ci și deșeuri periculoase! Dezvăluire incendiară .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.