Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După COVID-19, o altă boală infecțioasă și-a făcut simțită prezența. Copiii până în 10 ani, cei mai afectați

gripa

După COVID-19, viroze respiratorii și gripă, o altă boală infecțioasăiGAS, infecție cu streptococ de grup A și-a făcut simțită prezența. Numărul copiilor infectați este în creștere, astfel că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) au recomandat țărilor să urmărească situația.

În Franța, în Irlanda, în Spania, în Suedia, în Marea Britanie și Țările de Jos autoritățile sanitare au raportat în 2022 o creștere a numărului de cazuri de iGAS. În Franța Și Marea Britanie creșterea a fost constatată comparativ cu perioada de dinaintea pandemiei. Boala infecțioasă afectează în special copiii cu vârste sub 10 ani, la această grupă de vârstă fiind raportate mai multe decese asociate acestei infecții streptococice.

De regulă, infecțiile cu streptococi nu reprezintă o problemă și pot fi tratate cu antibiotice. Din datele de până acum, experții OMS au ajuns la concluzia că această creștere nu poate fi pusă pe seama unei noi variante a streptococului A și nici pe seama rezistenței la antibiotice. Dar ar putea fi vorba despre un fel de efect de acumulare post-pandemică. Totodată, nu poate fi exclusă ipoteza că numărul mai mare de cazuri grave ar putea avea legătură cu faptul că acum se află în circulație multe alte virusuri care, alături de streptococi, să provoace agravarea bolii.

Conf.dr. Simin Florescu, medic primar de boli infecțioase, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București, spune că boala iGAS nu este una nouă. „Este o boală cunoscută care poate să determine un spectru foarte larg de afecțiuni clinice, de la un simplu portaj, există oameni care sunt purtători și atât, până la afecțiuni grave – cele de tip septic. Chiar și septicemie”, explică conf.dr. Simin Florescu, potrivit „Adevărul”.

De obicei, iGAS este o boală a copilăriei, mai spune medicul infecționist, și evoluează sub forme de angine pultacee – puroi în gât, în limbaj popular – și poate evolua și cu scarlatină: „Doar la copii. Acestea sunt afecțiunile cele mai obișnuite”.

E posibil ca infecțiile virale respiratorii obișnuite să fie urmate de infecții bacteriene, cum este infecția cu streptococ de grup A. Aceasta pentru că infecțiile virale au efect de imunodepresie. Rămâne de văzut dacă este vreo schimbare în structura sau în virulența acestui streptococ, mai spune medicul infecționist. „Părinții trebuie să-și supravegheze copiii. De regulă, copilul care are un guturai comun stă acasă, nu ajunge prin spitale. Dar, chiar și așa, la domiciliu, e bine ca părinții să fie atenți la starea copilului. În sensul în care, dacă după 2-3 zile de infecție virală respiratorie care pare să meargă spre bine, starea lui se înrăutățește brusc, face febră mai mare, se plânge de durere în gât, are o stare generală mai proastă, atunci, evident că trebuie alertat medicul de familie sau, dacă este o urgență, direct la spital, pentru că poate fi vorba despre o suprainfecție cu streptococ ori cu alt germene”, conchide medicul de boli infecțioase.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.