Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După procurorul general, şi şeful Anticorupţiei minte? Ancheta parlamentară privind miliardele de dolari din Rusia ridică noi semne de întrebare

justitie crime scene

După Procurorul General al Repubicii Moldova, Stoianoglo, și Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Gavajuc, minte?

Președinta Comisiei Parlamentare pentru investigarea Landromatului, Inga Grigoriu, amintește că Parchetul General a primit câteva cereri de comisie rogatorie din partea autorităților Federației Ruse, prin care se solicită efectuarea pe teritoriul Republicii Moldova a unor acțiuni de urmărire penală în dosarul denumit generic „Laundromat”. Dosarul se referă la o operaţiune de 22,3 miliarde de dolari, bani care au fost scoși din Rusia și spălați prin sistemul judiciar şi cel bancar din Republica Moldova.

Dosarul Laundromat în Rusia: Un bancher rus a depus mărturie împotriva lui Plahotniuc, Șor, Platon și Usatîi

Un banker rus pe nume Oleg Kuzmin, cercetat pentru implicare în cunoscuta sechemă Laundromat, a depus mărturie împotriva mai multor persoane , inclusiv împotriva lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Veaceslav Platon, dar și Renato Usatîi. Despre acesta a scris presa din Republica Moldova, făcând referire la Kommersant, un portal rusesc.

Potrivit informațiilor, departamentul de anchetă al Ministerului rus de Interne a finalizat investigația pe numele fostului membru al consiliului băncii European Express, Oleg Kuzmin.

Astfel, avocatul bancherului rus nu a precizat detalii ale acordului încheiat de clientul său, dar potrivit surselor Kommersant, mărturia bancherului i-a vizat pe politicienii moldoveni Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Ilan Șor, Renato Usatîi, fosta șefă de la banca comercială „Moldindconbank” Elena Platon (sora lui Veaceslav Platon), dar și alte persoane.

Majoritatea figuranților ruși în acest dosar au fost arestați, unii dintre ei fiind condamnați. Pe lângă Oleg Kuzmin, înțelegeri cu anchetatorii au încheiat încă două persoane implicate – Alexandr Grigoriev și Elena Platon.

Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Renato Usatîi au fost arestați în lipsă și sunt dați în urmărire internațională. Inculpații, în funcție de rolul fiecăruia, sunt acuzați de organizarea unei comunități criminale sau participarea la aceasta, precum și de efectuarea de tranzacții valutare pentru transferul de fonduri în străinătate utilizând documente falsificate.

Ce spun autoritățile din Republica Moldova

În urma declarațiilor făcute de către banckerul rus, șeful-interimar al Procuraturii Anticorupție din Republica Moldova, Serghei Gavajuc, a declarat că va fi formulată o comisie rogatorie pentru a solicita părții ruse informații oficiale despre acest subiect, după care va decide acțiunile de mai departe.

„Noi astfel de depoziții nu avem pentru că urmărirea este în Federația Rusă. Noi formăm acum o comisie rogatorie pe tema respectivă ca să obținem acte din Federația Rusă. Când vom avea acte oficiale vom decide acțiunile pentru viitor”, a declarat Serghei Gavajuc.

Asta deși la sfârșitul lunii decembrie 2020, Procuratura Generală a confirmat pentru zdg.md că instituția a recepționat, pe parcursul acestui an, câteva cereri de comisie rogatorie din partea autorităților Federației Ruse, prin care se solicită efectuarea pe teritoriul R. Moldova a unor acțiuni de urmărire penală în dosarul „Laundromat”.

Autoritățile ruse au solicitat inclusiv aducerea la cunoștința lui Platon a ordonanței de punere a acestuia sub învinuire pentru pretinse fapte ilegale comise pe teritoriul Rusiei, lucru care nu s-a întâmplat.

„Cu referire la solicitarea de aducere la cunoștința lui Platon a ordonanței de punere sub învinuire, emisă de autoritățile ruse, vă informăm că numitului nu i-a fost înaintată acuzarea deoarece a refuzat să participe la această acțiune, legea de procedură penală națională neprevăzând instrumente coercitive pentru a-l obliga să facă acest lucru”, se arată în răspunsul oferit de reprezentanții PG.

Tot atunci cei de la PG mai spuneau că procedura de executare a cererilor de comisie rogatorie practic a fost finalizată de către Procuratura Anticorupție și Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova, materialele fiind sistematizate pentru a fi expediate procurorilor din Federația Rusă.

În martie 2020, Procuratura Generală a Federației Ruse a trimis o cerere în adresa Procuraturii Generale a R. Moldova prin care solicita efectuarea unei comisii rogatorii. Procurorii ruși cereau punerea sub învinuire a lui Veaceslav Platon pentru spălare de bani în dosarul „Laundromat”.

Reacția Președintelui Comisiei parlamentare de anchetă

După ce șeful-interimar al Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc, a anunțat că instituția va forma o comisie rogatorie pentru a obține acte oficiale din Federația Rusă în baza depozițiilor unuia din figuranții așa-numitului ”Laundromat Rusesc”, bancherul Oleg Kuzmin, Inga Grigoriu, președintele Comisiei ”Laudromat” a venit cu o reacție. Astfel, aceasta a scris pe pagina sa de Facebook că declarațiile lui Gavajuc trezesc nedumeriri, făcând referire la un articol publicat de zdg.md la sfârșitul lunii decembrie 2020, în care PG confirmă că instituția a recepționat, pe parcursul anului 2020, câteva cereri de comisie rogatorie din partea autorităților Federației Ruse, prin care se solicită efectuarea pe teritoriul R. Moldova a unor acțiuni de urmărire penală în dosarul „Laundromat”.

„D-le Gavajuc, șef-interimar al Procuraturii Anticorupție, declarațiile dvs postului de radio Chișinău au provocat o serie de nedumeriri! Ați vrut să colaborați cu omologii dvs din Federația Rusă sau nu? Or, acest articol din ZDG indică tocmai că Procuratura noastră nu a dorit să colaboreze. Comisia parlamentară de anchetă Laundromat a adresat un demers către Procuratura Federației Ruse tocmai pe acest subiect, dar și de la Procuratura noastră încă mai așteptăm răspuns, care nu prea vine”, a scris Grigoriu pepagina sa de Facebook.

Pe scurt despre Laundromat

Prin schema Laundromat au fost spălați peste 156 de miliarde de dolari. Banii au ajuns în 732 de bănci din 96 de state ale lumii. Beneficiarii acestora sunt 5.140 de companii din diferite state – din SUA şi Africa de Sud până în China şi Australia. În cadrul acestei scheme, 22,3 miliarde de dolari au fost scoși din Rusia și spălați prin sistemul judiciar şi cel bancar din Republica Moldova.

Procurorii ruși ar fi stabilit că Veaceslav Platon, prin intermediul băncii comerciale din Republica Moldova „Moldindconbank”, judecătorii și executori judecătorești din Republica Moldova, acționând în comun acord cu anumiți bancheri ruși, au organizat schema de scoatere ilegală a banilor sustrași inclusiv de la Gazprom și Calea Ferată din Rusia.

Potrivit presei ruse, în această schemă un rol important l-a avut și ex-liderul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, împreună cu raiderul nr.1 pentru spațiul Europei de est Veaceslav Platon. Aceștea ar fi implementat schema și asigurat protecție pentru desfășurarea infracțiunii pe teritoriul Republicii Moldova.

În 2019, sora lui Veaceslav Platon, Elena Platon, și-a recunoscut vinovăția în participarea la schema „Laundromat”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.