Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După un profit în 2020, Transelectrica a încheiat anul 2021 cu pierderi de 6 milioane de lei

transelectrica

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a încheiat anul trecut cu pierderi de 6 milioane lei, comparativ cu un profit de 145 milioane lei obţinut în 2020, conform datelor preliminate transmise marţi Bursei de Valori Bucureşti, conform Agerpres.

Veniturile au totalizat 3,746 miliarde lei, fiind mai mari cu 58% faţă de anul anterior, în principal ca urmare a creşterii cantităţii de energie electrică livrată consumatorilor, majorării tarifului mediu de transport şi creşterii veniturilor realizate pe piaţa de echilibrare.

Cheltuielile totale operaţionale (inclusiv amortizarea) s-au majorat cu 71%, până la 3,75 miliarde lei.

EBITDA (profit înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) s-a cifrat la 271 milioane lei (minus 40%).

Gradul de realizare a programului de investiţii la 31 decembrie 2021 era de 89,5%. Comparativ cu realizările la 12 luni ale anului 2020, cheltuielile de investiţii realizate în 2021 au crescut cu 38,4%.

Cele mai importante contracte de investiţii semnate anul trecut au fost: LEA 400 KV D.C. Gutinaş-Smârdan - 247,8 milioane lei; retehnologizare Staţia Electrică de transformare 400/110 kV Pelicanu - 96,4 milioane lei; mărirea capacităţii de transport LEA 220 kV Stejaru Gheorgheni-Fântânele - 43 milioane lei.

Transelectrica joacă un rol activ, fiind parte a strategiei de siguranţă naţională prin asigurarea infrastructurii necesare funcţionării şi dezvoltării pieţei de energie electrică din România. În calitate de Operator de Transport şi de Sistem (OTS), Transelectrica asigură siguranţa în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN) şi îmbunătăţirea permanentă a performanţei tehnologice şi adecvanţei Reţelei Electrice de Transport (RET), îndeplinind standardele de calitate, garantând, în acelaşi timp, accesul reglementat la reţeaua electrică de transport, în mod transparent, nediscriminatoriu şi echidistant pentru toţi participanţii la piaţă.

CNTEE Transelectrica SA deţine poziţia de monopol natural pe piaţa românească de energie electrică, fiind prima companie cu capital majoritar de stat listată la Bursa de Valori Bucureşti în cadrul programului "O piaţă puternică-Dezvoltarea pieţei de capital".

De la data listării la Bursa de Valori Bucureşti, 29 august 2006, şi până în prezent, compania a suferit modificări în structura acţionariatului, în prezent statul român deţinând 58,69% din acţiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.