Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dureri puternice de umăr și dificultate în mișcarea mâinii? Iată ce poți face

Radu Pop
durere umar

Umărul este una dintre cele mai complexe și mai mobile articulații ale corpului uman, de aceea orice problemă apărută la nivelul acesteia poate avea un impact considerabil asupra calității vieții. Durerea puternică, efectuarea cu dificultate a unor mișcări și chiar imposibilitatea realizării acestora sunt semne evidente ale unei leziuni apărute în structurile umărului – fie la nivelul tendoanelor coafei rotatorilor (acel ansamblu de mușchi și tendoane cu rol important în mișcarea umărului), fie al cartilajului (care, odată cu trecerea timpului, se uzează).

Afecțiunile umărului pot apărea la orice vârstă, însă sunt predominante la persoanele vârstnice, care se pot confrunta cu artroză și leziuni ale tendoanelor. Persoanele tinere se pot confrunta, în schimb, cu afecțiuni traumatice ale umărului (în special traumatisme sportive), precum luxațiile, fracturile sau leziuni ale tendoanelor. Indiferent de vârstă, durerea apărută la umăr nu trebuie neglijată. Un consult de ortopedie și traumatologie este recomandat să se facă imediat după apariția simptomelor, în vederea stabilirii unui diagnostic exact și a unui plan terapeutic, dar și pentru a preveni eventuale complicații.

Tratamentul afecțiunilor umărului variază în funcție de gradul de severitate. Astfel, într-o fază incipientă există posibilitatea de recuperare medicală, prin fizioterapie, kinetoterapie și infiltrații intra-articulare sau periarticulare. Însă, în cazurile mai severe, cum sunt cele de artroză, în fracturile cominutive (în care osul este spart în mai multe fragmente mici) sau în leziuni ale tendoanelor coafei rotatorilor, indicația de tratament este cea chirurgicală, de protezare (artroplastie).

Artroplastia de umăr presupune reconstruirea sau îndepărtarea structurilor afectate și înlocuirea acestora cu niște dispozitive artificiale (proteze) din metal, ceramică sau plastic, concepute special în acest sens. Scopul intervenției este de a elimina durerea și de a reda mobilitatea articulației. În funcție de afectarea articulară, chirurgul ortoped poate recomanda fie înlocuirea anatomică totală sau parțială a structurii umărului, fie înlocuirea totală inversată a acesteia.

Operația de artroplastie de umăr este una complexă și trebuie realizată de o echipă chirurgicală foarte bine pregătită și cu multă experiență, indicația pentru cea mai bună procedură pentru pacient, în funcție de gradul de afectare al articulației, fiind pusă numai după o examinare clinică completă și după efectuarea unor investigații imagistice ale umărului – radiografie și tomografie computerizată (CT).

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale umărului au acces la servicii medicale avansate și la intervenții chirurgicale complexe, cum sunt artroplastiile, asigurate de medici cu stagii de pregătire în centre de referință internaționale și cu o foarte mare experiență clinică. Postintervențional, pacienții pot apela în continuare la serviciile oferite de Departamentul de Recuperare Medicală din Spitalul Clinic SANADOR, în vederea recuperării funcționale a articulațiilor protezate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.