Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ECO e ORICE vrea UE să fie: proiectele cu gaze naturale vor fi clasificate ca INOFENSIVE pentru mediu

newsonly.gr
gaze naturale

Uniunea Europeană a elaborat planuri pentru a eticheta unele proiecte de gaze naturale şi energie nucleară drept investiţii ”verzi”, după o bătălie de un an între guverne despre care investiţii sunt cu adevărat ecologice, transmite Reuters. Comisia Europeană ar urma să propună în ianuarie reguli care să stabilească dacă proiectele de gaze şi cele nucleare vor fi incluse în ”taxonomia finanţelor durabile” a UE. Aceasta este o listă a activităţilor economice şi a criteriilor de mediu pe care trebuie să le îndeplinească pentru a fi etichetate drept investiţii verzi.

Restricţionând eticheta ”verde” la proiecte cu adevărat ecologice, sistemul îşi propune să facă acele investiţii mai atractive pentru capitalul privat şi să oprească ”greenwashingul”, în cazul în care companiile sau investitorii îşi exagerează acreditările ecologice. Bruxelles-ul a redactat, de asemenea, măsuri pentru a aplica sistemul unor finanţări UE, ceea ce înseamnă că regulile ar putea decide care proiecte sunt eligibile pentru anumite finanţări publice.

Un proiect al propunerii Comisiei, văzut de Reuters, ar eticheta investiţiile în centralele nucleare ca fiind ecologice dacă proiectul are un plan, fonduri şi un loc pentru eliminarea în siguranţă a deşeurilor radioactive.

Pentru a fi considerate verzi, noile centrale nucleare trebuie să primească autorizaţii de construcţie înainte de 2045. Investiţiile în centrale electrice pe gaze naturale ar fi, de asemenea, considerate verzi dacă produc emisii sub 270 g echivalent CO2 pe kilowatt oră (kWh), înlocuiesc o centrală cu combustibili fosili mai poluanţi, primesc o autorizaţie de construcţie până la 31 decembrie 2030 şi intenţionează să treacă la un nivel scăzut de emisii de carbon până la sfârşitul anului 2035. Generarea de gaze şi energie nucleară ar fi etichetată verde pe motiv că sunt activităţi ”de tranziţie” – definite ca acelea care nu sunt pe deplin durabile, dar care au emisii sub media industriei şi nu blochează active poluante.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.