Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ECOFIN a adoptat o listă revizuită privind jurisdicțiile necooperante în scopuri fiscale

ecofin, ue, consiliu

ECOFIN a adoptat o listă revizuită privind jurisdicțiile necooperante în scopuri fiscale, ce include acum și Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Insulele Marshall, Oman, Emiratele Arabe Unite, Vanuatu, pe lângă cele cinci aflate inițial pe listă informează mediafax.

Lista a fost completată în cadrul celei de-a treia intâlniri ECOFIN, a miniștrilor de finanțe din UE, desfășurată sub conducerea ministrului român al finanţelor publice, Eugen Teodorovici.

Cele zece jurisdicții nu și-au îndeplinit angajamentele față de UE până la termenul convenit.

„Astăzi am finalizat prima revizuire completă a listei UE privind jurisdicțiile necooperante. De când a fost adoptată pentru prima dată, la sfârșitul anului 2017, lista s-a dovedit a fi utilă pentru promovarea într-o manieră cooperativă a agendei Uniunii Europene de îmbunătățire a practicilor fiscale globale, combaterea evaziunii fiscale și îmbunătățirea guvernării și a transparenței: mai mult de 30 de jurisdicții și-au dus la bun sfârșit angajamentul de a îndeplinire a reformelor fiscale”, a declarat Eugen Teodorovici.

Anexa II a concluziilor, care reglementează jurisdicțiile cu angajamente în așteptare reflectă, de asemenea, prelungirile la termen acordate către 11 jurisdicții pentru a aplica reformele necesare și pentru a-și îndeplini angajamentele.

Lista, care face parte din strategia externă a UE în materie de impozitare definită de Consiliul European, are drept scop prevenirea evaziunii fiscale și promovarea bunei guvernanțe fiscală la nivel mondial.

Activitățile de punere în aplicare a listei au început la mijlocul anului 2016, în cadrul grupului de lucru al Consiliului, responsabil cu punerea în aplicare a unui cod de conduită al UE privind impozitarea întreprinderilor. În noiembrie 2016, Consiliul a convenit asupra procesului care trebuie urmat și a stabilit criterii pentru verificarea jurisdicțiilor țărilor terțe, și anume: ce competență ar trebui să îndeplinească o jurisdicție pentru a fi considerată conformă cu transparența fiscală; ce competență ar trebui să îndeplinească o jurisdicție pentru a fi considerată conformă cu impozitarea corectă; aplicabilitatea standardelor minime Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică în privința eroziunii bazei fiscale și a schimbării profitului.

Pe această bază, Consiliul a aprobat și a publicat concluziile care conțineau o listă a UE privind jurisdicțiile fiscale necooperante în decembrie 2017. De asemenea, Consiliul a convenit asupra procesului ulterior și a recomandat măsuri „defensive” în ceea ce privește jurisdicțiile enumerate.

Prima listă a fost stabilită în urma unei examinări a jurisdicțiilor din 92 de țări terțe în cauză, desfășurată în cursul anului 2017 și constituită din jurisdicții care nu și-au asumat angajamente semnificative pentru a aborda deficiențele identificate de U.E.

Majoritatea angajamentelor asumate de jurisdicțiile țărilor terțe aveau ca termen limită sfârșitul anului 2018, în timp ce adoptarea lor în legislația națională a fost atent monitorizată la nivel tehnic de către Codul de Conduită pentru impozitare, până la începutul acestui an. Consiliul a adoptat lista revizuită a U.E. privind jurisdicțiile necooperante care rezultă din acest exercițiu și a aprobat o situație revizuită în legătură cu angajamentele în așteptare.

Activitățile de aplicare a listei Uniunii Europene privind jurisdicțiile necooperante constituie un proces dinamic. Consiliul va continua să revizuiască și să actualizeze periodic lista în următorii ani, luând în considerare evoluția termenelor limită în cadrul cărora jurisdicțiile trebuie să își îndeplinească angajamentele, precum și evoluția criteriilor de listare pe care U.E. le utilizează pentru a întocmi lista.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.