Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ecologiștii (PER) cer modificări legislative și buget adecvat pentru gestionarea deșeurilor marine: plasele fantomă de la Marea Neagră

Per
Per

Președintele PER Constanța, Dr. Adrian Bîlba readuce în atenția autorităților deșeurile marine, în special plasele pescărești abandonate care produc efecte dezastruoase în rândul faunei Mării Negre.

"Uneltele de pescuit (setcile) sunt constituite dintr-o tip foarte rezistent al plasticului - o poliamidă a acidului caproic, greu de degradat. Suntem de acord că aceste plase înseamnă capturi nedorite, inclusiv a mamiferelor marine, sursă de degradare a calității apei, poluare prin fragmentare cu plastic, microplastic, etc. Pot constitui chiar riscuri pentru ambarcațiuni.

În programele europene există după cum știm, finanțări și pentru aceste activități. Legislația națională de asemenea are prevederi exprese, din păcate insuficient corelate la nivelul programelor instituțiilor și autorităților implicate.

Este necesară îndepărtarea acestora, benefică mediului marin, dar și sustenabilitătii resurselor piscicole. Această activitate trebuie reglementată de la stabilirea unor proceduri de identificare, apoi ridicare și depozitare cu scopul distrugerii, cu indicația expresă de reciclare a materiei prime. Identificarea trebuie confirmată de o autoritate atunci când nu se se poate stabili proveniența, respectiv nu sunt marcate. De la acest nivel trebuie să existe proceduri de cooperare între autorități, organizații pescărești, ale scafandrilor și ONG- uri de mediu urmate de o procedură de marcare, anunțare, ridicare, transport, depozitare și eventual preluare pentru distrugere prin reciclare.

In prezent, Agenţia Naţionala pentru Pescuit şi Acvacultură face eforturi si are o strategie lăudabilă în derulare, însă este nevoie de demesuri cumulate ale instituțiilor responsabile la nivel national dar și a celor locale. CPV - urile și PD - urile ar trebui să aibă conform autorizării de mediu și sanitar veterinare - prevazute și containere speciale pentru preluare și depozitare deșeuri de plastic ridicate de pescari din mare. Desigur, înțelegem că este nevoie de finanțare.

În cadrul ultimului program AMEPOP - PAP 2021 - 2027 din nou sunt prevazute sume pentru recuperare din mare a deșeurilor. Poate de data aceasta ghidul va fi mai bine dezbătut cu potențialii beneficiari, iar această activitate de ecologizare benefică mediului marin să ofere și o continuitate a activității pescărești, inclusiv în perioada de prohibiție" a declarat ecologistul Adrian Bîlba.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.