Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia Indoneziei înregistrează cea mai slabă creștere din ultimii doi ani. Exporturile s-au redus, iar cheltuielile gospodăriilor s-au temperat

Indonezia
Indonezia

Economia Indoneziei înregistrează cea mai slabă creștere din ultimii doi ani. Exporturile s-au redus, iar cheltuielile gospodăriilor s-au temperat

Economia indoneziană a înregistrat o creștere consistentă în trimestrul al treilea. Totuși, a încetinit mai mult decât se aștepta, ajungând la cea mai slabă creștere din ultimii doi ani. Exporturile s-au redus, iar cheltuielile gospodăriilor s-au temperat, informează Reuters, conform Agerpres.

Produsul intern brut a înregistrat o creștere anuală de 4,94% în trimestrul iulie-septembrie, sub nivelul de 5,05% preconizat de economiști și de 5,17% în trimestrul al doilea.

Economiștii se așteaptă ca cea mai mare economie din Asia de Sud-Est să se răcească în acest an din cauza unei serii de majorări ale dobânzilor interne, a scăderii prețurilor la mărfuri și a slăbirii economiei globale.

O majorare surprinzătoare a ratei de dobândă de către Banca Indoneziei de luna trecută, menită să apere moneda rupia în scădere, a dus totalul majorărilor de rată de anul trecut la 250 de puncte de bază.

„Deși o rată de sub 5% este încă destul de bună, acest lucru servește drept avertisment pentru autoritatea noastră monetară să nu fie prea agresivă cu majorările de rate”, a declarat economistul Maybank Indonesia, Myrdal Gunarto, care se așteaptă la încă o majorare a ratei de 25 de puncte de bază.

În pofida datelor dezamăgitoare privind PIB-ul, rupia s-a scumpit luni și s-a tranzacționat cu 1,3% mai sus față de închiderea din ziua precedentă, în condițiile în care dolarul american a scăzut.

„Pentru trimestrul curent, cheltuielile pentru campaniile electorale și recenta creștere a bugetului de asistență socială de către guvern vor oferi o oarecare amortizare”, a declarat Joshua Pardede, economist șef la Bank Permata.

Pardede preconizează o creștere pe întregul an 2023 de 5,07%, puțin sub prognoza guvernului de 5,1%.

Aceasta se compară cu o creștere economică de 5,3% în 2022 - cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani, când Indonezia a beneficiat de un boom global al materiilor prime.

În perioada iulie-septembrie, contracția exporturilor s-a adâncit la 4,26%, de la 2,97% în al doilea trimestru, cheltuielile guvernamentale scăzând, de asemenea, în ritm anual.

Creșterea cheltuielilor gospodăriilor, care reprezintă peste jumătate din PIB, a încetinit la 5,06% de la 5,22%.

Sectorul agricol a fost, de asemenea, afectat de seceta provocată de fenomenul meteorologic El Nino, arată datele.

Se estimează că impactul El Nino a atins punctul maxim în octombrie.

Un punct forte în defalcarea PIB-ului a venit din partea investițiilor, care au înregistrat o creștere de 5,77% în al treilea trimestru, față de 4,63% în al doilea trimestru.

Pe o bază trimestrială ajustată în funcție de sezonalitate, PIB-ul Indoneziei a crescut cu 1,6%, sub așteptările pentru o creștere de 1,71%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.