Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia Marii Britanii a înregistrat cea mai slabă evoluție din ultimii zece ani în perioada august-octombrie 2019

economie deficit declin

Economia Marii Britanii a înregistrat cea mai slabă evoluție din ultimii zece ani în perioada august-octombrie 2019, produsul intern brut (PIB) marcând o nouă stagnare în ritm trimestrial, transmite BBC, potrivit MEDIAFAX.

În ritm anual, economia britanică a înregistrat un ritm de creștere de 0,7%, cel mai slab din ultimii aproape 7 ani. Cifrele vin înaintea alegerilor generale de joi în pregătirea cărora cele două partide principale au promis că vor crește investițiile publice pentru a stimula economia.

Deși sectorul serviciilor a crescut cu 0,2% în trimestrul al treilea din acest an, evoluția pozitivă a fost compensată negativ de o contracție de 0,7% a sectorului manufacturier și o scădere de 0,3% în construcții în perioada august-octombrie. Oficiul britanic pentru statistică a precizat că a existat „o scădere notabilă a construcțiilor de locuințe și a investițiilor în infrastructură în octombrie”.

Citește și:  Gheorghe Dincă, noi MĂRTURII ȘOCANTE despre violurile din casa sa: Luiza Melencu l-a bătut pe Ștefan Risipițeanu

John Hawksworth, economist șef la compania de consultanță PwC, a pus "pierderea de impuls" a economiei britanice pe fondul incertitudinilor legate de Brexit.

"Creșterea pare probabil să rămână atenuată în restul anului 2019, dar sperăm la o revenire treptată a activității economice pe parcursul anului 2020 dacă incertitudinile politice și economice actuale se vor ameliora. Principalul nostru scenariu prevede o creștere a PIB-ului de 1% în 2020, în condițiile unui Brexit ordonat", a spus Hawksworth.

Profesorul de economie Costas Milas de la Universitatea din Liverpool a descris cifrele drept "destul de slabe".

"Economia noastră continuă să dezamăgească, ceea ce va aduce probabil mult mai aproape o scădere a ratei dobânzii de către Banca Angliei, mai ales dacă alegerile de joi se vor dovedi neconcludente", a spus Millas.

În ciuda evoluției negative a PIB, lira sterlină a continuat să se aprecieze marți în raport cu euro și dolarul după o altă sesiune de creșteri luni, investitorii fiind de părere că Partidul Conservator va obține o majoritate în Camera Comunelor la alegerile de joi. Conservatorii au candidat pe promisiunea că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană la finalul lunii ianuarie.

Separat, statistica britanică a publicat date privind balanța comercială care au arătat că deficitul comercial de bunuri din Marea Britanie a crescut cu mai mult decât era așteptat pe fondul pregătirilor de Brexit, la aproape 14,5 miliarde de lire sterline în octombrie, de la 11,5 miliarde de lire sterline în septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.