Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economistul-șef al Raiffeisen îl contrazice pe Florin Cîțu: Deficitul bugetar al României ar putea depăși 9,5% în acest an

Ziarul Financiar
Ionuț Dumitru

Fostul președinte al Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, actual economist-șef al Raiffeisen Bank, estimează că România va finaliza acest an cu un deficit bugetar de 9,5% şi există riscul ca valoarea indicatorului să fie chiar mai mare decât această prognoză, ca urmare a impactului pandemiei în economie. Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat miercuri că a treia rectificare bugetară din acest an prevede un deficit bugetar de 9,1% din PIB.

„Problema majoră a economiei noastre este deficitul bugetar care a ajuns deja la 6,1% din PIB în septembrie. Aţi văzut rectificarea bugetară, la rectificări deficitul a tot crescut şi suntem acum la 9,1% (estimare oficială pentru finalul anului - n.r.). Estimarea noastră a fost de la început 9,5% şi se pare că estimările oficiale se apropie de ce vedeam noi. Riscurile sunt chiar să avem un deficit mai mare de 9,5%, date fiind ultimele evoluţii la nivelul crizei sanitare şi impactul lor în economie", a precizat reprezentantul Raiffeisen.

Povara cheltuielilor publice este destul de mare, avem cheltuieli mari cu salariile şi asistenţa socială. Salariile se apropie de 12% din PIB, faţă de media europeană de 10%, în condiţiile în care veniturile fiscale din România sunt de 27% din PIB, versus media europeană de 40% din PIB. În total factura socială are un nivel foarte înalt, consumă cam toate veniturile din taxe şi impozite.

El a arătat că veniturile din taxe nu ar fi putut acoperi o creştere a pensiilor cu 40%. "Dacă s-ar majora pensiile cu 40%, am fi într-o situaţie inedită, fără precedent, în care să nu ne ajungă toate veniturile din taxe şi impozite să plătim salarii şi asistenţă socială, în primul rând pensii, ceea ce este o situaţie de negestionat, aş spune", a completat Dumitru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.