Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Editorii şi producătorii de spectacole se pronunţă împotriva legiferării timbrului cultural

targ carte

Federatia Editorilor din România (FER), Asociatia Producatorilor si Organizatorilor de Spectacole (APOSR), Uniunea Producatorilor de Fonograme din România (UPFR), reprezentând agenti economici ce activeaza în diverse domenii culturale ca producatori de carte, muzica, concerte si spectacole, atrag atentia asupra unui proiect de lege aflat în faza finala de aprobare, propunerea legislativa 583/2014 privind legiferarea timbrului cultural.

Potrivit unui comunicat transmis luni, 'prin acest proiect se urmareste instituirea unei adevarate 'taxe pe cultura', în folosul unor asociatii de creatori, ce va duce la scumpirea produselor culturale si va fi resimtita si suportata de catre platitorul final, desigur cu impact negativ si asupra dezvoltarii economice si culturale a activitatilor din industria de carte, muzica, divertisment'.
În opinia celor trei asociatii, proiectul de lege 583/2014 'a fost elaborat fara a se tine seama de angajamentele României luate la nivel Uniunii Europene în cadrul strategiei 'O reglementare inteligenta', conform carora statelor membre li se recomanda ca orice proiect nou de lege sa fie însotit de o buna argumentare a oportunitatii actului respectiv, de un studiu de impact, care sa evalueze costurile pentru operatorii economici'. Totodata, acesta ar fi trebuit sa fie elaborat ca urmare a unei consultari reale si eficiente a tuturor partilor interesate, inclusiv operatori economici si consumatori, lucru care, sustin asociatiile, nu s-a întâmplat.
'Reprezentantii Aliantei Nationala a Uniunilor de Creatori din România (ANUC), sustinatorii initiativei, solicita anularea Legii 35/1994 si adoptarea în schimb a acestui nou proiect de lege, demersul fiind considerat o necesitate de catre membrii sai (Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor, Uniunea Teatrala, Uniunea Artistilor Plastici, Uniunea Cineastilor, Uniunea Arhitectilor), sub pretextului acordarii unui 'ajutor nepretuit culturii românesti'', mentioneaza sursa citata.
FER, APOSR si UPFR sustin însa ca, 'în realitate, aceasta 'taxa pe cultura' are ca destinatie aceste 'uniuni de creatori', în esenta entitati private, care beneficiaza de venituri din urma activitatii economice a unor alte entitati private'.
'Mai mult decât atât, proiectul de lege prevede faptul ca aceste entitati dispun de veniturile din timbrul cultural dupa bunul plac, fara un scop precis si fara criterii transparente, si desigur fara a contribui la produsul sau serviciul din urma caruia beneficiaza de aceasta taxa', se arata în comunicat.
Potrivit asociatiilor mentionate, 'impunerea unei astfel 'taxe pe cultura' se reflecta direct în pretul final al produsului ori serviciului de cultura - fie carte, CD, DVD sau concert -, ceea ce va îndeparta inevitabil o mare categorie de potentiali cititori/ascultatori/spectatori, în conditiile în care nivelul de acces al publicului la cultura în România este deja printre cele mai scazute din Uniunea Europeana'.
'Editorii de carte, producatorii de muzica si organizatorii de evenimente culturale si divertisment (concerte, festivaluri, etc) sprijina - nu doar la nivel declarativ, ci si prin propria activitate - cultura româneasca si îsi manifesta disponibilitatea de a deveni parteneri la initiativele de dezvoltare a culturii românesti si a industriei creative, atât timp cât acestea exista într-un cadru legal bine stabilit, eficient, fezabil si transparent', se mai arata în comunicatul semnat de FER, APOSR si UPFR.
Presedintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), Nicolae Manolescu, afirma însa ca pozitia transanta a Federatiei Editorilor din România (FER) împotriva legiferarii timbrului cultural este cauzata de faptul ca acestia 'vor sa acopere evaziunea fiscala'.
'Vreau sa va spun ca mint editorii cu ne-ru-si-na-re! Pretul cartilor nu creste, decât într-o cantitate nesemnificativa, unul la mâna. Doi la mâna: suplimentul asta minuscul îl platesc cititorii, cumparatorii, nu editorii. Cititorii platesc infim mai mult. Gânditi-va ca e vorba de un timbru fix cu valoare forfetara de 1 leu, care se pune pe orice carte care costa de la 15-20 de lei în sus pâna la nu stiu cât. Prin urmare, el în medie revine absolut nesemnificativ. Problema majora a editorilor - asta este minciuna si tin s-o spun - este ca vor sa acopere evaziunea fiscala. Nu vor sa se controleze câte exemplare vând. Asta este adevarul', a declarat duminica Nicolae Manolescu, sustinator al legiferarii timbrului cultural.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.