Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa FMI: Calamitatea este departe de a se sfârşi. Ne aşteaptă o lungă ascensiune

The National
Kristalina Georgieva FMI

Economia globală arată "mai puţin dezastruos" decât în iunie şi Fondul Monetar Internaţional va revizui "uşor în sus" estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2020, a afirmat marţi directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, la un eveniment găzduit de London School of Economics (LSE), transmite Reuters.

"Mesajul meu este acesta: Economia globală îşi revine din cea mai dificilă perioadă a acestei crize. Dar această calamitate este departe de a se sfârşi. Toate ţările se confruntă acum cu ceea ce eu numesc "o lungă ascensiune" - un urcuş dificil, care va fi îndelungat, inegal şi nesigur. Şi presărat cu obstacole", a declarat oficialul FMI.

În iunie, FMI previziona o scădere a PIB-ului global de 4,9% în 2020, cel mai sever declin de la Marea Recesiune din anii '1930, şi cerea mai mult sprijin politic de la guverne şi de la băncile centrale.

Săptămâna viitoare, organizaţia financiară internaţională va publica estimările revizuite.

Georgieva a declarat că FMI continuă să prognozeze "o redresare parţială şi inegală" în 2021. În iunie, FMI previziona o creştere a PIB-ului global de 5,4% în 2021.

Dar sprijinul fiscal de 12.000 miliarde de dolari, cuplat cu măsurile de relaxare fiscală fără precedent, au permis multor economii dezvoltate, inclusiv SUA şi zona euro, să depăşească cel mai dificil moment şi să înceapă să se redreseze, a explicat şeful FMI. Şi China se redresează mai rapid decât se estima.

"Pieţele emergente şi ţările în curs de dezvoltare se confruntă cu o situaţie precară, din cauza sistemelor slabe de sănătate, a nivelului ridicat al datoriilor externe şi al dependenţei de sectorul turismului şi al materiilor prime, cele mai expuse la pandemie", a avertizat Georgieva.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.