Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efect de bumerang pentru bugetul statului. Supraimpozitarea câștigurilor îi împinge pe gambleri către piața ilicită

play responsably
macao jocuri de noroc

Guvernul a anunțat că vrea să mărească impozitul pe câștigurile obținute de jucătorii de jocuri de noroc prin aplicarea unui barem progresiv, după cum urmează:  10% pentru câștiguri până în 3000 de lei, 20% pentru câștiguri de până la 10.000 de lei și 40% pentru veniturile care depășesc această sumă. În prezent, câștigurile sunt impozitate cu 1% pentru sume de până la 66.750 de lei, cu 16% pentru ce depășește acest prag și cu 25% pentru sume de peste 445.000 de lei.

Efect de bumerang pentru bugetul statului

Decizia de modificare a Codului Fiscal a fost luată fără a pune, însă, în calcul consecințele pe care aceste schimbări le pot avea asupra economiei și dacă, într-adevăr, acestea vor genera noi venituri la bugetul de stat. Deși pe hârtie pare că se vor colecta mai mulți bani la buget din câștigurile obținute de jucători, în realitate o astfel de mărire a impozitului va schimba comportamentul acestora și îi va determina să nu mai joace în zona reglementată, ci să găsească metode prin care să joace, în alte state europene, fără să fie impozitați. Astfel, statul în loc să câștige bani, va pierde bani pentru că nu vor mai avea ce să impoziteze.

Măsurile au fost propuse fără un studiu de impact

Practic, executivul și-a dat seama că are nevoie de mai mulți bani la buget, dar decizia de suprataxare a fost luată fără un studiu de impact sau vreo cercetare care să demonstreze impactul scontat, precum și efectul impozitării pentru români și pentru toate afacerile din domeniu.

Lipsa unui studiu de impact al statului referitor la aceste măsuri ar putea limita veniturile pe care ANAF le obține la buget din industria jocurilor de noroc la mai puțin de jumătate. Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor, anul trecut, sălile de jocuri de noroc au înregistrat venituri de aproximativ 7 miliarde de lei și un profit net de 550 milioane de Lei și a plătit taxe directe și indirecte de peste 2.5 miliarde de lei, iar restul taxelor, pana la 3.5 miliarde lei, urmează să fie plătiți în 2022 ca urmare a eșalonărilor făcute. Colectarea acestor taxe a fost în proporție de peste 98% ceea ce dovedește că sistemul de taxare funcționează și este aplicat eficient.

Jocurile de noroc s-ar putea muta în zona gri

Decizia de supraimpozitare a câștigurilor obținute din jocurile de noroc ar putea să mute gamblerii spre piața neagră, iar aceștia ar putea căuta noi soluții prin care să eludeze taxele impuse de stat.

Spre exemplu, jucătorii de jocuri de noroc ar putea să meargă în alte țări, acolo unde nu există astfel de niveluri de impozitare, astfel încât toate încasările din câștiguri să ajungă în buzunarul lor și nu al autorităților.

De asemenea, cei care joacă online ar putea găsi soluții tehnice prin care să facă acest lucru pe platforme din străinătate, neautorizate în România, și pe care nu vor fi nevoiți să plătească impozite pentru câștigurile obținute.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.