Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Efectele crizei COVID sunt îngrijorătoare: Tinerii între 18 și 28 de ani, cei mai afectați de depresie și stres post-pandemic

Daily Mail
tineri marca telefon

Efectele crizei COVID și ale tulburărilor de stres post-pandemic au dus la o escaladare a simptomelor de depresie și anxietate la români, cu precădere în rândul tinerilor, arată un studiu.

Potrivit datelor obținute în urma apelurilor înregistrate la helpline-ul depreHUB, în 2021 tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani au avut cea mai mare nevoie de suport psiho-emotional. Aceștia au reprezentat 44,4% dintre apelanții la aceste serviciu. Principalele motive pentru care au inițiat apeluri sunt: depresia (33,3%), anxietatea (27,8%) sau panica (11,1 %), în timp ce câte 5,6% se confruntau cu dependențe sau ideație suicidară.

De asemenea, de la începutul anului, numai serviciul de urgență 112 a redirecționat către helpline 158 de persoane cu gânduri suicidare, în urma parteneriatului dintre STS și depreHUB.

Potrivit unui comunicat al Asociației Happy Minds, cei mai vulnerabili în fața anxietății și atacurilor de panică au fost adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani. Peste 60% dintre adolescenții care au apelat depreHUB în 2021 au avut nevoie de suport psiho-emoțional pentru anxietate și atacuri de panică generate de stresul post-pandemic.

„Online-ul, izolarea socială, pierderea contactului cu realitatea școlară fac din tinerii noștri cea mai vulnerabilă populație. Tinerii a căror educație este întreruptă au sanșe aproape de două ori mai mari să sufere de anxietate sau depresie față de cei care nu au avut astfel de perturbări. Instalarea stresului post-trauamatic, anxietatea și depresia au dus deja la creșterea numărului de adolescenți în dezechilibru emoțional, ceea ce face ca numărul de psihologi și psihiatri să fie insuficient. Este evident că traversăm o adevărată criză emoționala în rândul tinerilor și că sunt necesare campanii și măsuri naționale de prevenție și intervenție în sănătate mintală”, a declarat psihologul Yolanda Cretescu, președintele asociației.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.