Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANALIZĂ Efectele frigului din saloane

G4Media.ro
pacient, spital

Mă refer, firește, la saloanele din spitale. Există mărturii conform cărora bolnavii, cei mai mulți dintre ei oameni în etate, îndură frigul în spitalele României. Se vorbește de 20 de grade, de 19 grade sau chiar de 18 grade. Atunci când instalațiile funcționează. Când nu funcționeză, e și mai rău. În aceste condiții, se caută soluții la minut. Prin improvizații. Iar improvizațiile pot genera incendii. Și incendiile, victime. Care e adevărul? Ce trebuie să facă autoritățile?

Pentru un om în toată puterea, o temperatură de 19-20 de grade nu este o nenorocire chiar atât de mare. Mai ales dacă trăiește în țările nordice. Și s-a deprins cu frigul. Cu totul alta este situația la noi. Obiectiv vorbind, temperatura optimă, pe care și-o fixează cei mai mulți români la termostat, este de circa 22-23 de grade Celsius. Dar, în acest caz, vorbim de persoane sănătoase. Care se mișcă peste zece ore din 24. Care au diverse activități în spațiile închise.

Acum să mergem în spitale. Acolo se află oameni bolnavi. Unii, în pregătirea unei operații. Alții, după. Într-un fel, toți au suferit, suferă și urmează să sufere o serie de traume. Aceste traume fizice îi fac vulnerabili. Ei au mai multă nevoie de căldură. Și nu numai de căldură umană. Mulți sunt imobilizați în pat. Din motive medicale, unii sunt acoperiți doar cu cearceafuri. Alții doar cu bandaje. Nu au posibilitatea și nu au nici dreptul de a-și aduce pilote de acasă. Trebuie să se mulțumească cu ceea ce le oferă spitalul. Lipsiți de energie, pentru că sunt bolnavi, ei resimt frigul într-un mod mult mai dureros decât noi ceilalți. Ca atare, trebuie protejați în mod deosebit. Dacă își pierd energia, încercând să compenseze temperaturile scăzute la care sunt supuși, posibilitatea de a se însănătoși scade exponențial. Starea sănătății lor se înrăutățește. Devin și mai vulnerabili.

În spitale, nu-ți este permis să vii cu aparatură de acasă. Dacă faci acest lucru, poți expune unitatea sanitară și, implicit, viața celorlalți pacienți, unor pericole. Cel mai grav dintre acestea este incendiul.

Dincolo de toate simulacrele, de anchete sau chiar de anchetele reale pe care le fac în spitale reprezentanții corpului de control ai ministrului Sănătății, ai Guvernului, inspectorii ISU și, în final, procurorii, un raționament simplu de logică formală poate prezenta situația din spitalele românești într-o nouă lumină. Care nu cred că mai are de-a face – risc să-i dezamăgesc pe mulți – cu politica. Cu efectele „ciumei roșii”. Sau cu efectele mai recente ale așa-zisei guvernări de Dreapta. În spitalele Covid – și ar trebui să observăm că aici se întâmplă cele mai multe nenorociri – se lucrează cu oxigen îmbuteliat. În urma unor nenorociri trecute, s-au făcut o serie de renovări și modernizări, astfel încât, în cele mai multe saloane, tuburile de oxigen sunt păstrate în exterior. La patul bolnavului, ajung doar – și asta este în mod inevitabil – simple furtunuri. Nu este însă suficient. Pericolul continuă să fie mare. Supraaglomerate fiind, saloanele, în special cele de terapie intensivă, consumă mult oxigen. Dar și eliberează mult oxigen. Care scapă de sub mască. Oxigenul este inflamabil și chiar se autoaprinde atunci când se scurge într-o cantitate prea mare într-un spațiu închis. Incendiile urmate de explozii pot surveni aparent din nimic. Dintr-o simplă scânteie. Sau nici măcar. Pentru că de aceea se vorbește și despre pericolul autoaprinderii.

Acum să ne imaginăm ce se întâmplă când pacienții, înnebuniți de frig, pentru ei o temperatură de 19 grade fiind insuportabilă, încearcă să se încălzească, aducând pe furiș sau cu acceptul infirmierelor, cărora le este milă de ei, aeroterme de acasă. Sau chiar calorifere electrice. E clar că în aceste condiții instalația, proiectată pentru mai puțini consumatori, clacheză. Au loc accidente mortale. Se dezlănțuie iadul.

Dar mai există un iad. Iadul de după. Când încep să se înfrunte deasupra cadavrelor carbonizate sau a muribunzilor adversarii politici. Arătând acuzator unii spre alții. Acest al doilea iad traumatizează încă o dată societatea.

Și aș mai dori să închid o paranteză, pe care mai sus am lăsat-o deschisă. Niciodată nu sunt toți vinovați. Niciodată nu sunt toți nevinovați. A acuza „ciuma roșie” de starea deplorabilă în care se află instituțiile sanitare din România este o greșeală. În România am avut guverne de toate culorile. Și de Dreapta, și de Stânga și de Centru. Iar miniștrii Sănătății au fost, dacă stăm să ne gândim bine, cei mai mulți de la PNL. Ca de altfel și o bună parte a miniștrilor de Finanțe în numeroasele guverne de coaliție din ultimii 30 de ani. Și majoritățile parlamentare au alternat. În loc să dăm cu pietre unii în ceilalți, mai bine am căuta soluții.

Cum ar fi de pildă să aducem mai multă căldură în caloriferele din spitale. O fi chiar așa de complicat? Dacă RADET nu oferă energie calorică, trebuie pur și simplu decuplat. Fiecare unitate spitalicească își poate construi o centrală proprie. Fără investiții exagerate. Din banii contribuabililor. Sau, dacă nu ajung, din banii împrumutați în neștire de Florin Cîțu. Pentru ca frigul să nu mai ucidă.

Un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.