Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

El este omul despre care DNA spune că i-a dat 5 milioane de euro șpagă Elenei Udrea

bogdan buzaianu

Bogdan Buzăianu este cunoscut fiind cel mai destept baiat din energia romaneasca, primul proprietar al Energy Holding. Conform unor surse, Dan Andronic, patronul trustului Evenimentul Zilei, si Radu Budeanu, patronul Cancan TV, ar fi intermediat o spaga de 5 milioane de euro pretinsa de Udrea lui Buzaianu.

Conform ordonantei procurorilor, Udrea ar fi primit mita intr-un contract intre firma de stat Hidroelectrica, producatorul celei mai ieftine energii din Romania, si o companie privata.

Citește și: Nou dosar si cerere de arestare pentru Elena Udrea

Surse sustin ca deputatul a incast de la Buzaianu 3,8 milioane de dolari, plus o creanta de 900.000 de euro, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare-cumparare de energie electrica cu Hidroelectrica.

Istoria lui Buzaianu in energia romaneasca incepe de prin anul 2000. Insa afacerile sale in Romania s-au derulat din 1993, pe cand avea 25 de ani si era student. De doi ani se afla in Elvetia, dar tara de origine i-a facut cu ochiul.

Citește și: Elena Udrea revine cu noi detalii despre noul său dosar: Cine a turnat-o iar la DNA

Prima companie a deschis-o alaturi de fratele sau, Constantin Mihail Buzaianu, New East Business Consulting&Management SA. Cei doi frati aveau 55% din actiuni, iar un elvetian, Anton Corpataux, detinea 10%. In actionariat figura si Vasile Saclaman, fost secretar general al Consiliului Concureneti.

In martie 1999, Bogdan Buzaianu a preluat jumatate din firma fratelui sau, Baco Sercom Impex, si i-a schimbat numele in Baco Energy.

Citește și: Asta e adevărata BOMBĂ în dosarul Udrea

Constantin Mihail Buzaianu impreuna cu sotia, Anisoara, au infiintat Baco Sercom Impex SRL in noiembrie 1991, fiind prima firma a familiei. Anisoara Buzaianu a devenit avocat partener in cadrul casei de avocatura „Bostina si Asociatii”. Avocatul coordonator de la „Bostina si Asociatii”, Doru Bostina, este cel cu care Buzaianu a infiintat celebra Energy Holding, compania asociata cu brandul baietilor destepti din energie.

Doru Bostina are in prezent mari probleme cu justitia. Primele afacari de "baiat destept" in energie le-a facut in 1996. Atunci, a devenit un important furnizor de echipamente pentru hidrocentrala Portile de Fier I, detinuta de Hidroelectrica.

Citește și: Un fost șef al SIE anunță un CUTREMUR POLITIC: O să spun tot ce știu de la Moscova

Un an mai tarziu, compania VA TECH Elvetia, reprezentata in Romania de Buzaianu a obtinut prin incredintare directa contractul de retehnologizare Portile de Fier I - in baza HG 474/1997, promovata de Ministerul Industriei si Resurselor la acea vreme (care a si suplimentat valoarea contractului, desi firma lui Buzaianu propusese o suma mai mica, de doar 145 de milioane de franci elvetieni). Lucrarile realizate s-au dovedit de proasta calitate. Nu a contat acest aspect pentru ca in 2001, aceleiasi firme i se atribuie in mod similar (HG 848/2001) si retehnologizarea de la Portile de Fier II (contract in valoare de 122,51 milioane de euro).

Citește și: HALUCINANT Actualul consilier al șefului SRI, implicat într-un dosar al Elenei Udrea

Ca un facut, apar din nou probleme. Se inregistreaza diferite avarii, pe care insa cei implicati, de o parte VA TECH, si de alta Hidroelectrica, le-au musamalizat permanent.

De abia in 2006, in urma unui proces Hidroelectrica - VA TECH, firma elvetiana a fost obligata sa plateasca un milion de euro penalitati, insa suma este una modica, reprezentand aproximativ 10% din valoarea prejudiciului produs.

Citește și: Cătălin Striblea anunță următorul pas: Elena Udrea va oferi date și nume noi

Peste un an, garantia a expirat iar partea romana a fost nevoita sa suporte costurile remedierii defectiunilor frecvente si pierderile cauzate de neproducerea energiei cat timp grupurile sunt scoase din functiune - astfel incat valoarea estimata a prejudiciilor create Hidroelectrica fiind de aproximativ un miliard de euro. Buzaianu a contractat in perioada 2001-2004 aproximativ 60% din energia ieftina produsa de Hidroelectrica.

Contractele au fost incheiate ferm si pe o perioada de 10 ani, iar principalele companii care au semnat cu societatea de stat si aflate in sfera de influenta a lui Buzaianu au fost Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Energy Holding, Ehol, Atel Energy si Energy Financing team. In 2010, pe cand Hidroelectrica era condusa de Mihai David, companiile in cauza au obtinut prelungirea contractelor pana in 2018 la preturi mult mai mici decat media pietei.

Citește și: Cătălin Ivan îl lasă pe Liviu Dragnea și îl atacă pe Mihai Sturzu

In plus, cantiatea de energie livrata de Hidroelectrica a crescut cu 13%. Prin firmele pe care le-a controlat, Buzaianu si-a asiguat astfel o profitabilitate de circa 3 miliarde de euro. Beneficiar al unei cantitati imense de curent ieftin, Buzaianu si-a permis sa transfere o mare parte din aceasta energie peste grantina, in Buglaria, Ungaria si Serbia, utilizand companiile Atel Bulgaria, Alpiq Energy SE Romania si Alpiq Serbia. In 2008, Buzaianu a renuntat la cetatenia romana dar nu si la afacerile cu Romania, chiar daca sustinea contrariul.

Citește și: EXPLOZIV Ce legătură are Biserica Ortodoxă cu noul dosar al Elenei Udrea

Intr-un document DNA, numele lui Bogdan Buzaianu apare intr-un caz in care avea nevoie de un document emis de DIICOT pentru a fi depus intr-o cauza aflata pe rolul instantei. Procurorii sustin ca Buzaianu a obtinut acel document cu sprijinul unui anume Mihail Udroiu, consilier al Alinei Bica, fosta sefa a DIICOT. Pentru serviciile aduse, Udroiu a fost ofertat cu o excursie in Dubai.

Citește și: Rareș Bogdan anunță APOCALIPSA: E doar începutul dezvăluirilor

De asemenea, noteaza procurorii, „au rezultat indicii infractionale privind traficarea si cumpararea influentei pentru solutionarea favorabila a unor contracte din domeniul sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala si solutionarea favorabila a unor dosare in care era implicata firma Energy Holding si alte firme apartinand numitului Buzaianu Bogdan Nicolae sau in raport cu care acesta avea interes, aflate pe rolul Tribunalului Bucuresti”.

In documentul in cauza se vorbeste despre mai multe persoane care „foloseau telefoane cu cartele oferite de Buzaianu si intalniri conspirate pentru reusitele infractionale. Bogdan Buzaianu se afla in prezent in litigiu cu Hidroelectrica pentru a incasa pretinse daune de zeci de milioane de euro pentru faptul Remus Borza, seful administratorului judiciar al companiei de stat, i-a reziliat contractele prin care cumpara energie electrica ieftina de la Hidroelectrica prin Energy Holding.

Interesant este ca in acel an, mai exact in noiembrie 2010, Traian Basescu a lansat atacuri virulente la adresa baietilor destepti din energie si a directorilor din Hidroelectrica. In contextul noilor informatii, nu este clar care era mesajul pe care voia sa-l transmita Basescu, in conditiile in care atunci era perceput ca principalul adversar al baietilor destepti.

Pe data de 4 noiembrie 2010, Basescu a fost intr-o emisiune "Nasul" la B1 TV si acolo a lansat atacul. De-a lungul timpului a mai lansat si alte critici legate de contractele incheiate de Hidroelectrica, insa cele de pe 4 noiembrie 2010 au fost cele mai dure. A atacat si "baieti destepti" si directori Hidroelectrica la un loc. Important de mentionat este ca Mihai David, directorul general al Hidroelectrica de atunci, a prelungit cu cinci ani, prin act aditional, contractul dintre Energy Holding, controlat de Buzaianu, si Hidroelectrica. Un ultim act aditional a fost semnat in decembrie 2010.

"Il vedeam intr-o zi pe directorul de la Hidroelectrica, care nici mai mult, nici mai putin trantea niste minciuni de proportii printr-un studiou de televiziune. L-am vazut intr-o reluare, noaptea, cum explica el ca "sigur, domne, trebuie sa vand acestor giganti externi ca sa-mi dea banii inainte". Pai minciuna mai mare ca asta n-am auzit si nu stiu de ce domnul acela inca mai e director. Pai ce consumator mai mare gaseste el in exterior decat ALRO Slatina? Ce garantie de consum mai mare sa ai decat ALRO Slatina, Sidex Galati...iar ALRO traditional plateste energia inainte. Nu stiu de ce mai e director la Hidroelectrica. Acest domn David a fost sustinut de Mircea Geoana in acest post. Nu a fost ideea lui Geoana de a-l sustine, ci a lui Vintu. Baiatul asta vine si ne explica de ce trebuie sa dam noi intermedierea de energie la baietii destepti, dar nu si la ALRO Slatina, ditamai uzina, care este un mare consumator de energie continuu si este un producator in economie. Acum baiatul asta vine si ne explica cum trebuie sa dea el la Energy Holding, iar la piticul Alro nu poate sa dea direct. E un joc mediatic si o mizerie fara margini.

Domnule, nu vine din eternitate (n.red. Mihai David). Vine de curand. Pentru ca inainte a fost Oprea Traian si a trebuit sa rog ministrul Industriilor sa-l schimbe pe Oprea Traian, care facuse toate contractele cu baietii destepti, din ordinul lui Vosganian le-a prelungit si asa mai departe. Si a fost schimbat in cele din urma, ganditi-va, pe influenta pe care eu o am asupra Guvernului, spunand: Ma, schimbati odata directorul ala de la Hidroelectrica, care a si prelungit contractele cu baietii destepti si, de cate ori ceri contractele, spune ca sunt secrete ca si cum Hidroelectrica este mosia mamei lui si contractele sunt secret". Deci cu toata influenta politica pe care o am, in cele din urma am reusit sa fac sa fie schimbat domnul Oprea Traian. Domnule, a fost greu, pentru ca a disparut in spital, a nu-stiu-ce si a ajuns foarte rau: e director adjunct".

Foarte important de precizat este ca in acel moment director general era Mihai David, membru PSD atunci. A fost numit director general al Hidroelectrica pe 1 iulie 2009, inlocuindu-l pe Traian Oprea, in timpul guvernarii PDL-PSD, si a ramas pe aceasta functie pana in ianuarie 2011. Traian Oprea a fost mutat pe functia de adjunct, iar dupa declaratiile lui Basescu, Traian Oprea si-a pierdut functia si a fost numit consilier in Hidroelectrica. In 2013, Traian Oprea a fost condamnat de catre Tribunalul Bucuresti la 9 ani de inchisoare, in dosarul prizelor "Siemens". Oprea este implicat in mai multe dosare, unul fiind instrumentat de DIICOT pentru infractiuni de crima organizata.

De asemenea, in 2010, ministri ai energiei au fost Adriean Videanu si Ion Ariton. Pana in septembrie a fost Videanu, dupa care a urmat Ariton. Ion Ariton este implicat alaturi de Elena Udrea in dosarul "Gala Bute", fiind acuzat de procurorii DNA de pentru participatie improprie la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite. El este acuzat ca i-ar fi determinat pe reprezentantii a 10 companii de stat aflate in subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA si Societatea Nationala a Apelor Minerale SA) sa sponsorizeze, cu suma totala de peste 1,7 milioane lei, organizarea galei.

Cele mai multe contracte cu "baietii destepti" au fost semnate in 2004, iar cele mai mari contracte au fost cu firmele controlate de Bogdan Buzaianu. Astfel, in 2004, cand ministru al industriei si resurselor era Dan Ioan Popescu, firmele detinute de Buzaianu a obtinut contracte cu Hidroelectrica de cumparare a energiei electrice la preturi considerate prea mici fata de cele de pe piata. Bogdan Buzaianu este finul lui Dan Ioan Popescu. Un contract a fost incheiat cu Buzmann Industries, iar altul cu Energy Holding. In 2008, Buzaianu a reusit sa obtina un alt contract prin firma EHOL Distribution. Ulterior, toate cele trei firme si-au schimbat actionariatul. Energy Holding a fost preluata de Marken Investment&Trading M.I.T., companie care este inregistrata in Olanda. Surse din piata spun ca in spatele companiei s-ar afla tot Buzaianu. EHOL Distribution s-a format prin desprinderea de Energy Holding, iar in infiintarea Buzmann Industries a fost implicat tot Buzaianu. Buzmann Industries si cu Ehol Distribution au fost preluate in urma cu cativa ani de elvetienii de la Alpiq. In urma acestor preluari, Buzmann Industries a devenit Alpiq RomIndustries, iar EHOL Distribution a devenit Alpiq RomEnergie. Toate aceste contracte au fost prelungite periodic pana in vara lui 2012 cand au fost denuntate, in urma intrarii Hidroelectrica in insolventa, de actualul administrator judiciar.

In perioada 2004-2012, Energy Holding a beneficiat de energie ieftina in cantitati uriase, indiferent de productia obtinuta de Hidroelectrica in toti acesti ani. Potrivit unor date obtinute de HotNews.ro, cele mai mari cantitati de energie au fost livrate in 2005, 2006, 2007 si 2008. De exemplu, in 2007, Energy Holding a primit peste 4,01 milioane MWh energie, in conditiile in care a fost un an slab pentru Hidroelectrica, productia obtinuta fiind de doar 15,8 milioane MWh.

Contractul dintre Hidroelectrica si Energy Holding a fost incheiat pe 14 ianuarie 2004 si a fost modificat prin nu mai putin de 19 acte aditionale, in perioada 2004-2010. Ultimele trei acte aditionale (noiembrie 2009, decembrie 2009, decembrie 2010) au fost semnate in perioada in care director general al Hidroelectrica era Mihai David, membru PSD in acea perioada. Mihai David este cel care a prelungit durata contractului cu 5 ani pana in 2018.

Prelungiri ar fi fost semnate si pentru Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie, firme despre care surse din sector spun ca ar fi controlate tot de Buzaianu, cel care a pus bazele firmei Energy Holding. Practic, in spatele celor trei traderi, Alpiq RomIndustries (fost Buzmann Industries), Alpiq RomEnergie (fost EHOL Distribution) si Energy Holding, se afla "aceeasi retea de baieti destepti". Fostele Buzmann si EHOL au fost detinute, inainte de preluarea de catre elvetienii de la Alpiq, de Bogdan Buzaianu. Ca si in cazul Energy Holding, ambele contracte au fost prelungite in cu inca 5 ani pana in 2018 de fostul director general Mihai David. In decembrie 2010 a semnat un ultim act aditional. Practic, cele doua contracte seamana foarte mult cu cel incheiat cu Energy Holding in ianuarie 2004.

Au mai fost si alte contracte, de exemplu cu Energy Financing Team (EFT), care ar face parte din aceeasi retea.La scurt timp dupa ce a fost mandatat, Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, a semnat cu EFT un act aditional prin care perioada de livrare a energiei a fost prelungita pana in decembrie 2015. Prin acelasi act aditional s-a stabilit livrarea unei cantitati de 1,85 TWh, la pretul de 37 euro/MWh in cazul unui contract si de 40 euro/MWh in cazul celui de-ala doilea contract.

Sursa: cotidianul.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.