Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elena Dinu, deputat PSD: România trebuie să investească durabil în sănătatea publică de calitate și la prețuri accesibile

arhiva personala
Elena Dinu

Responsabilii europeni din domeniul medical, între care și ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, au dezbătut principalele piedici cu care se confruntă cetățenii europeni în accesul la asistența medicală de calitate. S-a convenit, de comun acord, că prețurile mari reprezintă în continuare, din nefericire, o barieră importantă pentru mulți cetățeni europeni.

Este evident că serviciile de sănătate de calitate nu trebuie să fie niciodată, niciunde în lume, privilegiul celor înstăriți, care își permit cele mai mari prime de asigurare sau plăți generoase din buzunar. Diferențele însă există, iar la nivelul Uniunii Europene pacienții au diferite niveluri de acces, îndeosebi din cauza constrângerilor bugetare, a prețurilor mari la medicamente, precum și a politicii discreționare a companiilor de profil.

Din aceste considerente, cei mai vulnerabili cetățeni își amână vizitele la medic și, deseori, nu dispun de mijloacele necesare pentru a continua tratamentele prescrise, situație considerată inacceptabilă la nivelul decidenților europeni ai sănătății. Miniștrii europeni au agreat varianta extinderii conceptului de asistență medicală, pentru a include și domenii mai delicate, precum importanța îngrijirii sănătății mintale, în special pentru tineri. UNICEF a descoperit că nouă milioane de adolescenți europeni trăiesc cu o tulburare mintală, iar în aceste situații accesul la terapie și consiliere nu ar trebui să fie limitat de venituri, fiind vorba de sănătatea viitoarelor generații.

Este fundamental să inversăm tendința de austeritate și reducerile bugetare, pentru a pune capăt privatizării și transformării în corporații a serviciilor de sănătate, pentru ca, întradevăr, să ne asigurăm că sănătatea rămâne un drept universal.

Soluția este ca statele membre ale UE, inclusiv România, să investească durabil în instituții de sănătate publică, de calitate și la prețuri accesibile. În acest context, digitalizarea sistemelor de sănătate publică este o oportunitate, pentru a se reduce cât mai mult posibil decalajele sociale și teritoriale existente în prezent.

Țările europene doresc să asigure, în următoarea perioadă, accesibilitate și prețuri echitabile, transparente și durabile ale medicamentelor pentru toți cetățenii. De asemenea, Uniunea Europeană trebuie să prioritizeze cercetarea și dezvoltarea medicamentelor, pe baza nevoilor medicale și ale societății. Astfel, se subliniază necesitatea aprofundării cercetărilor semnificative în medicina specifică genului, asigurându-se că tratamentele sunt testate atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Nu în ultimul rând, responsabilii europeni din domeniul sănătății doresc să coordoneze, la nivel continental, acțiunile de reducere a utilizării abuzive a antibioticelor.

În consecință, consider că este vital ca sistemul de sănătate din România să fie pregătit din timp și în afara situațiilor de criză, precum au fost ultimii doi ani ai pandemiei, pentru ca românii să aibă un acces facil la asistența medicală de calitate oferită de sistemul public.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.