Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Elena Udrea va fi eliberată. Instanța supremă suspendă executarea pedepsei

captura
Elena Udrea audiere comisie SRI

Instanța supremă a decis, joi, suspendarea executării pedepsei în cazul fostului ministru Elena Udrea în dosarul "Gala Bute" şi eliberarea acesteia până la soluţionarea efectivă a contestaţiei, anunță avocatul Veronel Rădulescu.

Aceeași măsură a fost luată și în cazul lui Tudor Breazu, relatează Mediafax. Decizii similare au fost luate si in cazul altor condamnati celebri, precum: Rudel Obreja, Constantin Nita, Serban Pop.

Minuta ședinței de judecată:

”I. Admite în principiu contestatiile în anulare formulate de condamnaţii Udrea Elena Gabriela şi Breazu Liberiu Tudor împotriva deciziei penale nr. 93 din 5 iunie 2018, pronuntată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curti de Casatie si Justitie în dosarul nr. 2303/1/2017. Fixează termen pentru solutionarea contestatiei în anulare la data de 28 ianuarie 2019, Sala Sectiilor Unite, pentru când se vor cita contestatorii condamnaţi. II. Cu majoritate, Dispune suspendarea executării deciziei penale nr. 93 din 5 iunie 2018, pronuntată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curti de Casatie si Justitie în dosarul nr. 2303/1/2017, până la solutionarea definitivă a contestatiei în anulare, în ceea ce îi priveşte pe condamnaţii Udrea Elena Gabriela şi Breazu Liberiu Tudor. Dispune punerea de îndată în libertate a contestatorului Breazu Liberiu Tudor de sub puterea mandatului de executare a pedepsei emis în baza sentintei penale nr. 181 din 28 martie 2017 pronuntată de Înalta Curte de Casatie si Justitie, în dosarul nr. 1532/1/2015, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 93 din 5 iunie 2018, pronuntată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curti de Casatie si Justitie, în dosarul nr. 2303/1/2017, dacă nu este arestat în altă cauză. Definitivă. Pronunţată în sedintă publică, astăzi, 20 decembrie 2018.”

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, joi, suspendarea hotărârii Completului de 5 judecători de condamnare a Elenei Udrea în dosarul "Gala Bute".

Citește și: DNA, concluzii în favoarea eliberării Elenei Udrea: 'Nu am crezut că voi asista la un prohod al îngropării Completului de 5 judecători'

Totodată, judecătorii au suspendat decizia de condamnare și în cazul lui Tudor Breazu, condamnat la trei ani de închisoare cu executare în aceeași cauză, și l-au pus în libertate.

Decizia trebuie comunicată şi autorităților din Costa Rica, acolo unde este arestată Elena Udrea, iar autorităţile trebuie să precizeze şi dacă menţin cererea de extrădare în cazul ei. Judecătorii din Costa Rica au decis să prelungească arestul preventiv atât Elena Udrea, cât și pentru Alina Bica până când vor decide dacă le extrădează în România sau nu.

Citește și: Răsturnare de situație în cazul Elenei Udrea: Instanța ar putea dispune astăzi eliberarea fostului ministru

Apărătorii Elenei Udrea și ai lui Tudor Breazu, condamnați în dosarul "Gala Bute", au formulat contestații față de formarea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). "Elena Udrea se află în Costa Rica în vederea extrădării. Domnia sa se află într-o situație absolut deosebită. De mai bine de două luni este departe de copil, își hrănește fetița prin interpuși, vin persoane să îi recolteze hrana pentru copil. Până când o instanță compusă în mod legal nu se va pronunța asupra situației sale juridice, e ilegal și inuman să execute o pedeapsă pronunțată de o instanță necompusă potrivit legii. Vă rog să aveți în vedere că ne apropiem de Sfintele Sărbători. Suntem obositi dupa un an de muncă, ne dorim să petrecem în apropierea familei. Gândiți-vă ca dacă nu pronunțați o hotărâre dreaptă, va rămâne încarcerată departe de fiica ei. Vă rog să dispuneți deliberarea cât mai rapidă, vă rog pentru ca aceste sărbători ne pun în imposibiliatea de a pune în practică suspendarea executării", a declarat Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, în fața instanței.

Citește și: Situație INCERTĂ la DNA după apariția unei înregistrări: Prelungirea delegării Ancăi Jurma în funcția de șef al Direcției, amânată de procurorii CSM

Procurorul DNA prezent în sala de judecată, Marius Vartic, a anunțat că este de acord cu solicitările avocaților. Vartic a pus concluzii de admitere a suspendării executării până lasoluționarea contestației în anulare, precizând că nu credea că "va asista la un prohod al îngropării completului de 5". Marius Cătălin Vartic a fost numit, în iulie 2016, şef, cu rang de secretar de stat, al Departamentului pentru lupta antifraudă - DLAF, pentru o perioadă de 5 ani, printr-o decizie a premierului de la acea vreme Dacian Cioloş. Ulterior, el a făcut cerere la CSM de încetare a detaşării la DLAF şi continuarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie - nivel central, solicitare aprobată de Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în timp ce Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, ambii în dosarul "Gala Bute".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.