Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ernst & Young este implicată în scandalul de miliarde de la Wirecard: Mai mult plângeri vizează firma de audit

The Motley Fool
wirecard card

Firma de audit financiar Ernst & Young a fost antrenată în scandalul provocat de falimentul firmei germane de plăţi online Wirecard, căreia îi verifica conturile, informează AFP.

Primele plângeri au fost lansate deja împotriva Ernst & Young, ca urmare a falimentului răsunător al Wirecard. Ernst & Young, care certifică din 2009 conturile grupului Wirecard, i se reproşează faptul că nu a informat publicul mai devreme despre existenţa unor probleme la Wirecard, scrie agerpres.ro.

Citește și: Situație de groază în spitale! Destăinuirea unei paciente: ‘Trecem prin saloane cu bolnavi să ajungem la toaletă’

Bănuită că şi-a umflat conturile cu fonduri fictive din Filipine, firma de plăţi online Wirecard, o companie germană cu 6.000 de salariaţi, a decis joi să se plaseze în insolvenţă. Guvernul german a denunţat "un scandal fără echivalent în sectorul financiar" şi a anunţat o înăsprire a controalelor în acest sector puţin supravegheat.

Nimeni, nici auditorii şi nici organismul care supervizează sectorul financiar german (Bafin) nu a putut preveni falimentul Wirecard.

Citește și: VIDEO Nebunie în Vama Veche. Bătaie în toată regula pe plajă cu pumni și picioare pe ritmurile muzicii

Cu toate acestea, începând din 2015 în presă circulau zvonuri referitoare la existenţa unor nereguli în modelul economic al Wirecard. La începutul lui 2019 cotidianul Financial Times a publicat o anchetă privind suspiciuni de fraudă în Asia la Wirecard, fără consecinţe însă.

Săptămâna aceasta, Financial Times a acuzat Ernst & Young că nu şi-a făcut treaba în mod serios cu privire la Wirecard. Potrivit cotidianului britanic, Ernst & Young a omis să solicite informaţii bancare cruciale de la o bancă din Singapore, unde Wirecard susţinea că deţine până la un miliard de euro în numerar. Aceasta deşi solicitarea acestor informaţii face parte în mod normal dintr-o procedură de audit.

Citește și: Jocurile dure făcute de Klaus Iohannis pentru debarcarea lui Ludovic Orban. Cine este vârful de lance din PNL

Asociaţia de acţionari germani SdK a depus o plângere penală împotriva a doi auditori actuali şi a unui fost auditor de la subsidiara din Germania a Ernst & Young. Verificarea depozitelor bancare "este una din sarcinile cele mai facile" pentru un auditor contabil şi se face conform "unei proceduri foarte bine reglementată" acuză SdK.

La rândul său, firma de avocatură Schirp & Partner din Berlin a demarat la începutul lunii iunie o acţiune în justiţie care vizează Ernst & Young. Potrivit avocaţilor, Ernst & Young nu ar fi putut certifica conturile Wirecard timp de mai mulţi ani "fără o încălcare a obligaţiilor de control ale unui auditor".

Citește și: Victor Ponta, atac devastator: ‘PNL este noul PCR. Nu am făcut niciodată la fel ca Orban! Niciodată!’

În condiţiile în care acţiunile Wirecard s-au prăbuşit cu 98% în ultimele zece zile, deţinătorii de acţiuni la firma germană de plăţi online sunt invitaţi de cabinetul de avocatură Schirp & Partner să se alăture unei acţiuni colective în justiţie care să vizeze Ernst & Young.

În afara Germaniei, asociaţia investitorilor olandezi European Investors (VEB) a invitat Ernst & Young să încheie un acord amiabil, în lipsa căruia ameninţă şi ea cu acţiuni în justiţie, susţine cotidianul german Handelsblatt.

Citește și: Cozmin Gușă, reacție devastatoare: ‘Rareș îl atacă dur pe LuCOVID : “I SE APROPIE FUNIA DE PAR!”’

Firma de audit Ernst & Young, care a refuzat să certifice bilanţul Wirecard pentru 2019, a recunoscut că au existat "indicii clare cu privire la o fraudă de mare amploare, care implicau mai multe părţi din întreaga lume şi diverse instituţii", iar această declaraţie ar putea să se întoarcă împotriva sa.

Analiştii atrag atenţia între similitudinile dintre afacerea Wirecard şi prăbuşirea grupului american Enron la începutul anilor 2000. Atunci grupul Enron, ale cărui conturi erau supervizate de firma de audit Arthur Andersen, şi-a falsificat bilanţul până când a dat faliment. Atunci Arthur Andersen a fost inculpat şi ulterior condamnat pentru obstrucţionarea justiţiei, ceea ce a condus la dispariţia celei de a cincea mai firme de audit din lume.

Citește și: S-a început destructurarea PSD de către PNL! Tot mai mulți primari vor să treacă la liberali. Lider PNL, confirmă negocierile .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.