Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eșecul unui proiect marca Kim Jong un - Ce au pățit oficialii implicați după ce au cerut contribuții din partea populaței

The Guardian
Kim Jong Un

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a destituit pe oficialii implicaţi în construirea unui spital după ce au făcut presiuni asupra publicului să contribuie la acest efort, au relatat luni media locale, preluate de Reuters şi AFP.

Este a doua oară în iulie când responsabilii şantierului sunt vizaţi de critici "de sus" în legătură cu acest amplu proiect de construcţie, în condiţiile în care problemele de acest gen nu sunt de regulă făcute publice de regimul de la Phenian, notează Reuters, citată de Agerpres.

Kim Jong Un a ordonat ca Spitalul general din Phenian să fie finalizat până la cea de-a 75-a aniversare a fondării Partidului Muncitoresc, declarându-l o "prioritate de top" pentru îmbunătăţirea sănătăţii publice faţă cu noul coronavirus.

Dar, la cea mai recentă inspecţie a sa pe şantier, Kim a concediat un grup de manageri de proiect, aşa-zisa comisie de coordonare a construcţiei, pentru că nu au alocat un buget adecvat lucrărilor şi au primit echipamente şi materiale de la cetăţeni de rând.

"I-a sancţionat pentru că au împovărat poporul încurajând diverse tipuri de 'asistenţă'", a relatat KCNA, evocând o "digresiune gravă" de la politica partidului.

KCNA a publicat şi fotografii în care Kim, foarte serios, vorbeşte cu oficiali pe şantier, cu măşti pe faţă.

Mai devreme în iulie, liderul de la Phenian i-a criticat pe administratorii şantierului pentru întârzierea lucrărilor "din neglijenţă" şi pentru încălcarea unor reguli nespecificate antiepidemie.

Kim i-a lăudat pe constructori pentru progresele rapide înregistrate în pofida "situaţiilor dificile", dar a cerut partidului să "ancheteze prestaţia comisiei de coordonare a construcţiei în ansamblu şi să-i înlocuiască pe toţi oficialii responsabili", a transmis KCNA.

Yang Moo-jin, profesor la Universitatea pentru studii nord-coreene de la Seul, a afirmat că aceste demiteri sugerează un eşec în materializarea prestigiosului proiect şi sunt un indiciu al problemelor mai ample cu care se confruntă economia nord-coreeană, atât din cauza pandemiei cât şi a sancţiunilor internaţionale.

Coreea de Nord nu a raportat niciun caz de contaminare cu coronavirusul de tip nou, dar a luat măsuri drastice de prevenţie, între care interzicerea adunărilor, obligativitatea măştii şi ţinerea în carantină a lucrătorilor transfrontalieri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.