Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Estimare a specialiștilor: economia României va CREȘTE cu 5% în acest an

thetechvox.com
venit finante banca economie fiscal

Analiștii Băncii Transilvania au revizuit previziunile pe termen scurt și mediu pentru economia României, prin încorporarea celor mai recente evoluții macro-financiare (mondiale, europene, regionale și interne), prognozând o creștere economică de 5% în acest an și 6% în 2022.

Previziunile actualizate indică perspectiva majorării PIB-ului cu ritmuri anuale de 5% în 2021, 6% în 2022 și 4,3% în 2023, arată Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania, conform Mediafax.

Citește și: VIDEO Consiliera USR care a DESCINS cu jandarmii la un flagrant FALS a PLÂNS în Live: care ar fi fost MOTIVUL ASCUNS al flagrantului

 

Scenariul are la bază perspectiva accelerării ritmului anual al investițiilor productive de la 5,6% în 2020 la 6,4% în 2021 și 6,9% în 2022 (avans cu 5,8% în 2023), cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB.

Consumul privat ar putea crește cu dinamici anuale de 5% în 2021, 5,7% în 2022 și 3,5% în 2023, după declinul cu 5% din 2020. Pentru consumul guvernamental sunt previzionate ritmuri anuale de 4,7% în 2021 și 4,5% în 2022 și 2023.

„Nu în ultimul rând, ne așteptăm la ameliorarea contribuției exportului net la ritmul anual de creștere economică pe termen mediu. În sfera financiară previzionăm normalizarea graduală a ratelor de dobândă la titlurile de stat și continuarea tendinței ascendente pentru EUR/RON. Considerăm că riscurile pentru evoluția economiei interne în trimestrele următoare constau în: durata și intensitatea crizei sanitare; climatul macro-financiar internațional; deciziile de politică economică pe plan intern; tensiunile geo-economice și geo-politice”, mai arată analiza.

România a început bine anul economic 2021, pe fondul ameliorării indicatorilor din sfera pandemiei și implementării unui mix relaxat de politici economice.

Climatul pozitiv din piețele financiare internaționale s-a consolidat recent. Cu toate acestea, se evidențiază recalibrarea așteptărilor investitorilor pe piețele internaționale de titluri de stat (ceea ce a condus la creșterea semnificativă a ratelor de dobândă).

Conform indicatorului PMI Compozit, economia mondială a crescut pentru a opta lună la rând în februarie, cu un ritm în accelerare (cel mai bun din octombrie), evoluție influențată de procesul de vaccinare și de mix-ul relaxat de politici economice. În SUA (prima economie a lumii, cu un PIB nominal de 20,9 trilioane dolari în 2020) PIB-ul a scăzut cu 3,5% anul trecut, pe fondul incidenței pandemiei. Evoluțiile macro-financiare recente exprimă perspectiva redinamizării economiei (ritmuri anuale de 6,5% în 2021 și 4% în 2022, conform previziunilor recente ale OCDE).

Pentru economia Chinei (a doua din lume) experții OCDE prognozează accelerarea ritmului anual la 7,8% în 2021, urmată de decelerare la 4,9% an/an în 2022.

Economia Zonei Euro a continuat să se confrunte cu persistența pandemiei și restricțiilor la începutul anului curent. Astfel, previziunile OCDE indică perspective de creștere cu ritmuri anuale mai lente, 3,9% în 2021, respectiv 3,8% în 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.