Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EU Observer: Cum să construiești o democrație neliberală?

Viktor-Orban

Că vorbim despre Turcia lui Erdogan, despre Rusia lui Putin sau despre modelele din Uniunea Europeană – Ungaria lui Orban sau, mai nou, Polonia - șabloanele sunt cam aceleași, scrie EU Observer, potrivit rfi.ro.

Mai întâi de toate, spune EU Observer, trebuie să câștigi  alegerile fără să promiți nimic concret, altceva decât revenirea la gloria de altădată. Bine, s-ar putea ca trecutul să nu fi fost chiar atât de glorios, dar alegătorii au memorie scurtă.

Asta se poate întâmpla fie după un deceniu de transformări economice și politice radicale, cum a fost cazul în Rusia, sau după ce guvernul anterior și-a pierdut toată credibilitatea, precum în Ungaria.

Sigur, te-ai putea întreba cum de Platforma Civică a pierdut în Polonia, în pofida celei mai ridicate creșteri economice din uniunea Europeană. Motivele sunt multiple, dar nu ar trebui să subestimăm elementele iraționale din decizia alegătorului, cum ar fi anxietatea  față de Rusia sau valul masiv de imigranți.

În orice caz, e nevoie de o poveste bună pentru a mișca inimile oamenilor. Este ceea ce Platforma Civică nu a prevăzut.

Apoi trebuie trecut la faza a doua: Dezarmarea structurilor constituționale  și slăbirea instituțiilor care asigură controlul și echilibrul democratic. Eufemismul care trebuie utilizat este ”reforma constituțională”.

Trebuie apoi preluat controlul instituțiilor media de stat și pusă presiune pe cele private.

Chiar și în cazul instituțiilor private, auto-cenzura functionează foarte bine atunci când supraviețuirea publicației depinde de contracte de publicitate de stat. Intimidarea de către instanțe și procurori este, de asemenea, o modalitate ușoară de a menține controlul.

Următoarea fază este preluarea controlului asupra finanțelor,  oligarhilor, investitorilor și băncilor. Cum? De exemplu, naționalizând fondurile de pensii private, așa cum a făcut Ungaria. Și asigurându-te de susținerea Băncii Centrale.

Puteți crea, de asemenea taxe speciale pentru a stoarce bani de la investitorii străini. Motivați că astfel creați spațiu de piață și locuri de muncă pentru companiile nationale, dar asigurați-vă că este doar pentru prietenii voștri, care vor beneficia de toate avantajele

Trebuie apoi să-i discreditați criticii din opoziție și din Occident. Nimic mai ușor. Puteți exploata multe ipocrizii, mai ales că, în mod sigur, predecesorii dumneavoastră nu au fost niște sfinți.

Trebuie apoi să vă creați dușmani.

Pot fi activiști din organizațiile pentru drepturile omului sprijinite de fonduri externe, eurocrați fără chip sau migranți. Este o tehnică  experimentată la Moscova, dar și în Ungaria.

Și, în sfârșit, să rescrieți normele electorale, pentru propriile beneficii, indiferent de  criticile din media.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.