Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Negrici: O rușine pentru noi că Al Doilea Război Mondial nu e consemnat în literatura noastră

razboi mondial

Teoreticianul și criticul literar Eugen Negrici a afirmat joi la Craiova, cu prilejul decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Universității din localitate, că în cultura română nu există o tradiție a înregistrării, a consemnării, motiv pentru care momente importante din istoria României cum ar fi participarea la cel de-Al Doilea Război Mondial, fenomenul colectivizării României, fenomenul terorii politice sau situația țărănimii în istorie nu au fost consemnate în literatură.

El a adăugat că aceste momente au rămas "necomentate bine și corect" și că este o rușine pentru intelectualii români că "la noi numai răul face istorie" și că nu și-au făcut datoria și nu au consemnat momentele importante din istorie, doar prin unele "aluzii" și "prostioare". Eugen Negrici le-a povestit celor prezenți la ceremonia de decernare a titlului academic că în momentul în care a citit "Memoriile colonelului Păsat", fost căpitan pe vremea războiului, a constatat că al Doilea Război Mondial nu este înregistrat în literatura noastră, cu excepția unor "lucruri care nu au nicio importanță, "prostioare", "prietenii între soldații sovietici și românii căzuți prizonieri", conform Agerpres.

"Acum ceva timp mă apucase o ambiție să redactez un eseu despre uitare, care s-ar fi putut numi pompos 'uitarea la români'. Ce m-a determinat să am această explozie, această nebunie, această dorință, care e bizară la bătrânețe? A fost faptul că în sfârșit am editat o carte importantă, 'Amintirile colonelului Păsat' a căpitanului Păsat în vremea războiului, și am constatat că această carte stătea la mine în casă de 20 de ani și eu uitasem să o public, deși, coleg și prieten cu tatăl meu, mi-o oferise să o public când voi putea vreodată. Am uitat să fac acest lucru. Citind această carte, m-am îngrozit observând că cel de-Al Doilea Război Mondial nu este înregistrat în literatura noastră, este vag înregistrat cu prostioare, cu prietenii între soldații sovietici și românii căzuți prizonieri, cu toate lucrurile acestea care nu mai au nicio importanță. Adevăratul război, războiul de la Cotul Donului și toate acestea au rămas neconsemnate, literatura română a uitat să își facă această datorie", a spus Eugen Negrici.

Criticul literar a subliniat că nici fenomenul colectivizării nu a fost înregistrat, cu excepția unor aluzii sau trimiteri vagi, însă "fenomenul grav al colectivizării României, fenomenul îngrozitor al terorii politice, nici el nu a fost înregistrat", situația pe care a caracterizat-o ca fiind o rușine. "Este deci o rușine pentru noi că nu ne-am făcut datoria. Nu mai spun de situația țărănimii în toată istoria noastră, neînregistrată bine și necomentată bine și corect. Și alte asemenea extraordinare chestii lăsate deoparte. Acest eseu (n.red.: "Uitarea la români), să zic așa, ar fi trebuit să plece de la două din formulele bunicii mele, care avea patru clase, soție de preot, înțeleaptă, deșteaptă, iute la minte, a căsătorit 12 fete sărace, era fiica unui boier vâlcean care a construit cinci biserici, deci păcatele mele sunt iertate dinainte, aș putea zice, și care zicea: 'Ești în treabă, toți te-ntreabă' sau 'Mă, nu muri, dac-ai murit, ești mort'. Amândouă formulele sunt valabile pentru cultura românului, noi nu avem o tradiție a înregistrării, nu avem o tradiție a tradiției, nu avem nimic", a mai spus Negrici.

Criticul literar a afirmat și despre sine că în multe momente nu a avut o "atitudine veritabilă și normală de intelectual", uitând pe unii dintre profesorii lui de valoare și a făcut apel la conducerea Universității din Craiova să nu uite că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Alexandru Piru, care a întemeiat intelectualmente această instituție de învățământ superior. "O vreme, în timpul unui curent literar, ne mișcăm în peisaj, spunem lucruri importante, ca după aceea să uităm tot. Nu avem această tradiție a consemnării, este foarte trist pentru cultura noastră care nu are așa ceva. Nici eu nu am avut față de profesorii pe care i-am avut eu însumi o atitudine veritabilă și normală de intelectual. (...) Astă-primăvară m-a invitat Tudor Gheorghe la concert și am stat în sală între D.R.Popescu și Eugen Simion, imaginați-vă, cei care știți situația, să fiu între cei doi. Pentru că Tudor Gheorghe vorbea despre mama, mi-am adus aminte de mama, că e născută în 1917 și că e în același an cu Alexandru Piru. Piru a întemeiat intelectualmente Universitatea din Craiova și propun acum conducerii universității să ia în seamă propunerea mea de a face un an Piru la Craiova. I-am sus lui Simion: Domn profesor se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Piru, 1917, faceți ceva la Academie pentru așa ceva". "Da-da, da-da!" Ca de obicei s-a trecut în plan secund toată această mișcare și mă gândesc ca măcar la Craiova să existe o revărsare de entuziasm pentru acest extraordinar personaj", a mai spus criticul literar.

Universitatea din Craiova i-a decernat, joi, criticului literar Eugen Negrici titlul de Doctor Honoris Causa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.