Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eugen Tomac își vede visul cu ochii: 'Peste un milion de români au votat pentru schimbarea legii. Începe debaronizarea României'

Agerpres
Eugen Tomac

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că prin adoptarea proiectului privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin "începe debaronizarea României".

"Peste un milion de români au semnat pentru susţinerea iniţiativei legislative a PMP privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Doi ani mai târziu, am condiţionat votul de învestitură pentru Guvernul Orban de promovarea acestui proiect. Astăzi, odată cu angajarea răspunderii Executivului, iniţiativa PMP privind alegerea primarilor se transpune în realitate. Salut faptul că premierul Orban şi-a respectat cuvântul dat, că înţelege să întărească democraţia românească şi legitimitatea aleşilor locali. După revenirea la două tururi, nu vom mai avea primari aleşi cu mai puţin de 10% din cei înscrişi pe liste. Va creşte gradul de transparenţă în ceea ce priveşte alianţele politice şi vom avea mai puţine blocaje între primari şi consiliile locale. În acelaşi timp, noua lege reprezintă începutul procesului de debaronizare a României", a scris Tomac, miercuri, pe Facebook.

El susţine că "ideea" PSD şi UDMR de a depune moţiune de cenzură pentru "a invalida această lege este un afront adus democraţiei".

"Categoric, PMP se va opune moţiunii de cenzură, pentru că nu ne putem asuma riscul unui haos politic generalizat care să ne împingă spre o prăpastie economică", a adăugat Tomac.

Citește și: Orban NU SE LASĂ și promite desființarea SIIJ: Vom găsi cea mai bună soluție să o punem în practică

Guvernul şi-a angajat, miercuri, în şedinţa comună a Parlamentului, reunit în sesiune extraordinară, răspunderea pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, iar în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului se poate depune o moţiune de cenzură. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură depusă a fost adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

PSD a anunţat deja că va depune moţiune de cenzură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.