Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eurodeputaţii au aprobat ca însuşi Parlamentul European să participe la 'cursuri obligatorii' împotriva hărţuirii sexuale

parlamentul european

Eurodeputaţii au aprobat joi ca însuşi Parlamentul European (PE) din care fac parte să instituie cursuri la care ei şi toţi angajaţii legislativului european vor trebui să participe pentru a preveni hărţuirea sexuală în interiorul acestei instituţii comunitare.

Iniţiativa se regăseşte într-o rezoluţie adoptată de plenul PE cu 516 voturi pentru, 86 împotrivă şi 75 de abţineri, cu privire la consecinţele pe care le are asupra instituţiilor comunitare mişcarea Me Too, o campanie pe reţelele de socializare care în 2017 a determinat mii de femei din lumea întreagă să recunoască public că au fost victime ale hărţuirii sexuale, aminteşte agenţia EFE în prezentarea acestui demers din PE.

Campania Me Too a pornit din SUA, după valul de denunţuri de hărţuire sexuală împotriva producătorului Harvey Weinstein, şi s-a extins rapid în alte ţări, ajungând inclusiv în Parlamentul European, unde eurodeputate şi angajate ale acestei instituţii au susţinut că au fost hărţuite sexual.

Rezoluţia adoptată de PE menţionează că adesea victime ale hărţuirii sexuale sunt persoane care ocupă funcţii de rang inferior în această instituţie a Uniunii Europene, precum stagiare, asistente ale eurodeputaţilor sau alte tinere cu diferite funcţii, potrivit Agerpres.ro.

Astfel, eurodeputata raportoare a textului, social-democrata austriacă Evelyn Regner, a declarat că ''toate'' femeile pot fi ''victime ale hărţuirii sexuale'', inclusiv cele care au funcţii înalte, şi a cerut prin urmare transformarea Parlamentului European într-un ''loc de muncă sigur''.

Pentru aceasta, serviciile Parlamentului European sunt solicitate prin această rezoluţie să ''introducă cursuri obligatorii asupra politicii de zero-hărţuire în Parlament pentru toate persoanele care lucrează permanent în sediile sale, oferindu-le instrumentele de recunoaştere a tuturor formelor de hărţuire, inclusiv hărţuirea sexuală în mod special''.

''Până acum au fost organizate instruiri voluntare, dar, din nefericire şi în mod ruşinos, numai 25% dintre eurodeputaţi s-au înscris la aceste cursuri. Vreau să cer ca ele fie obligatorii pentru că măsurile voluntare nu sunt de ajuns'', a insistat respectiva eurodeputată înaintea votării rezoluţiei.

Solicitarea ei nu a fost agreată de principalul grup politic din PE, cel al Partidului Popular European (PPE), care a pledat pentru menţinerea sistemului de cursuri voluntare şi a cerut ca, înainte de le face obligatorii pentru eurodeputaţi, mai întâi să se evalueze dacă instruirea voluntară a fost suficientă sau nu pentru a sensibiliza fiecare eurodeputat în parte asupra acestei probleme, scrie agenţia spaniolă de presă.

Popularii au propus un astfel un amendament la rezoluţie, care însă a picat la votul în plen şi în final rezoluţia a fost adoptată în forma care stabileşte obligativitatea acestor cursuri.

Textul final mai cere serviciilor Parlamentului European ca în cazul în care vreun eurodeputat refuză să participe la aceste cursuri să fie luate în calcul posibile sancţiuni, precum limitarea posibilităţii de a contracta personal asistent.

Cursurile împotriva hărţuirii vor trebui să fie disponibile în toate limbile oficiale ale UE, iar serviciile Parlamentului European sunt de asemenea solicitate să întocmească o listă cu membrii acestei instituţii care au participat până în prezent la sesiunile de cursuri anti-hărţuire şi să o publice pe website-ul PE, ca un exemplu de urmat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.