Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Eurodeputatul Gabriela Zoană la masa discuțiilor cu Jean-Claude Juncker

gabriela zoana

Europarlamentarul Gabriela Zoană a avut saptămâna trecută, la Strasbourg, o întrevedere oficială cu Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

În cadrul discuțiilor au fost abordate teme care țin de cooperarea dintre Comisia Europeană și România. În acest context, eurodeputatul Gabriela Zoană a solicitat o implicare activă a Comisiei în procesul de pregătire a preluării președinției Consiliului Uniunii Europene prin susținerea eliminării Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și intrarea României în spaţiul Schengen.

”Privarea accesului în spațiul Schengen în contextul în care, în urmă cu șapte ani Consiliul a concluzionat că România a îndeplinit toate condițiile în domeniile aquis-ului Schengen referitoare la frontiere, cooperarea polițienească, protecția datelor, sistemul de informații Schengen și vize, nu doar că aduce atingere principiului egalității între membrii Uniunii, dar afectează și libera circulație a persoanelor. Așa cum am afirmat în repetate rânduri, susțin egalitatea în drepturi a tuturor membrilor Uniunii, iar o segregare de acest tip în care România este privată de un drept pe care și l-a câștigat nu face decât să afecteze cooperarea strategică și să creeze divizare socială, politică și economică”, a punctat eurodeputatul Gabriela Zoană

Președintele Comisiei Europene s-a arătat un susținător al aderării României la spatiul Schengen, anul trecut a și declarat public în plenul Parlamentului European că România este pregatită să se alăture spațiului Schengen.

„Întâlnirea cu președintele Juncker a decurs extrem de constructiv, subiectele pe care acesta a acceptat să le abordeze cu privire atât la chestiuni ce țin de funcționarea în ansamblu a instituțiilor europene, dar și probleme de maxim interes pentru țara noastră, au demonstrat deschiderea acestuia către dialog. Această întâlnire m-a convins că România are un aliat și un prieten în persoana lui Jean-Claude Juncker, un cunoscător al societății românești și al problemelor cu care ne confruntăm: aderarea la spațiul Schengen și menținerea MCV. Mecanismul de Cooperare și Verificare reprezintă un prejudiciu de imagine împotriva României”, a adăugat Gabriela Zoană.

Pe agenda discuțiilor a fost și

Politica Agricolă Comună (PAC) și noile propuneri pentru modernizarea acesteia din urmă gândite în sprijinul fermerilor, în contextul în care eurodeputatul Gabriela Zoană este vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European.

Ambii oficiali au subliniat importanța colaborării strategice, cu atât mai mult cu cât anul 2019 va fi unul important nu doar pentru România, ci și pentru Comisie. Preşedintele Juncker a confirmat angajamentul Comisiei de a fi un partener al României în contextul dezvoltării de strategii pentru viitorul Uniunii Europene.

”Am discutat cu președintele Juncker despre ultima propunere a Comisiei Europene privind viitoarea Politică Agricolă Comună. În primul rând, în calitate de vicepreședinte al Comisiei AGRI din cadrul Parlamentului European, dar și în calitate de europarlamentar român am apreciat intenția Comisiei de a acorda fonduri și oportunități de finanțare suplimentare fermelor mici și mijlocii, mai ales pentru că în România cei mai mulți fermieri fac parte din această categorie, iar fondurile europene îi ajută să se mențină la un anumit nivel de dezvoltare sau chiar să progreseze din punct de vedere economic.

În al doilea rând, am sesizat o contradicție - pe de o parte se dorește digitalizarea agriculturii și implementarea unor tehnologii inovatoare în acest domeniu, așa cum ne comunică Phil Hogan, Comisarul pentru Agricultură, pe de altă parte Comisia insistă pentru plafonarea plăților directe către fermieri între 60.000 euro la 100.000 Euro sau 120.000 Euro, așa cum a declarat la ultima întâlnire a Comisiei AGRI. Această situație va afecta marii fermieri, dar și pe cei mijlocii. Este o situație care aduce nemulțumiri mai multor state membre și i-am cerut președintelui Juncker, în cazul în care votul majoritar va decide plafonarea să ia în considerare plafonări voluntare care să permită statelor membre o anumită flexibilitate în ceea ce privește alocarea acestor plăți directe. Un alt subiect important referitor la agricultură a fost acela al egalizării cuantumului subvenției primite de fermierul român cu subvenția primită de orice alt fermier dintr-un alt stat membru. I-am explicat președintelui Juncker că rațiunea care a stat la baza acordării subvenției în cuantum diferit între fermierii din statele membre și anume costul de producție mai mic în est decât în vest, nu mai există. Acum plătim în toată Europa același preț pentru petrol, pesticide și celelalte cheltuieli aferente.”, a declarat Gabriela Zoană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.