Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Europa, inundată cu cocaină: Traficanţii livrează la domiciliu în perioada izolării

static.euronews.com
Interpol

Interpol a lansat o alertă joi despre un nou mod de operare al traficanţilor care utilizează servicii de livrare la domiciliu de pizza şi alte produse pentru transportul drogurilor şi armelor în ţările în care au fost instituie măsuri de izolare din cauza epidemiei de COVID-19, relatează AFP şi DPA.

Vezi si: Meciul din PSD se ascute: 'Stănescu ne-a trădat pe toți după o vizită la DNA. La fel a făcut și Ciolacu' .

  • Poliţia spaniolă a arestat în aprilie la Alicante şi Valencia şapte persoane deghizate în curieri de livrare a produselor culinare la domiciliu care distribuiau cocaină şi marijuana pe biciclete, motociclete şi maşini, relevă într-un comunicat organizaţia de cooperare poliţienească internaţională, cu sediul la Lyon (partea de centru-est a Franţei). Unele droguri au fost disimulate în rucsacurile de livrare a hranei la domiciliu, dotate cu compartimente secrete, adaugă Interpolul, care a alertat cele 194 de ţări membre cu privire la acest nou mod de operare.
  • Acelaşi mod de operare a fost indentificat de poliţie în Irlanda, Malaezia, Spania şi Marea Britanie cu falşi curieri care livrau la domiciliu cocaină, marijuana, ketamină şi ecstasy.
  • În Irlanda, poliţia a descoperit 8 kg de cocaină şi două pistoale în cutii de carton pentru pizza.
  • În acelaşi timp, poliţia malaeziană a declarat că a fost contactată de un curier care a început să aibă suspiciuni după ce a fost trimis să livreze o comandă de lipii care cântăreau 11 kg.

Curierii societăţilor de livrare la domiciliu ar putea fi complici, ar putea fi utilizaţi fără voia lor în transportul de droguri sau traficanţii înşişi s-ar putea deghiza în curieri, afirmă Interpol.

"Infractorii continuă să se adapteze lumii bulversate de pandemia de COVID-19", subliniază Stephen Kavanagh, directorul serviciilor de poliţie Interpol, insistând asupra importanţei de a fi alertate forţele de ordine din lumea întreagă despre noile circuite ale traficului.

De asemenea, lorzii drogurilor din America Latină au trimis în ultimele săptămâni în Europa numeroase transporturi cu cocaină. "Pe baza unor operaţiuni de confiscare a unor transporturi de cocaină mai mari decât de obicei, nu ar fi greşit să spunem că Europa a fost inundată cu cocaină înaintea măsurilor de izolare", a declarat Bob Van Den Berghe, oficial de la vârful Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), citat de Reuters.

Lorzii drogurilor ascund încărcături uriaşe de cocaină în mai puţine nave-container şi avioane comerciale aflate în circulaţie, ceea ce arată că sunt dispuşi să îşi asume riscuri mai mari pentru a-şi livra 'marfa'. Acest trend a continuat în ciuda faptului că multe ţări europene, printre care marile pieţe de consumatori precum Marea Britanie şi Spania, au restricţionat sever deplasările populaţiei.

"La acest moment, pandemia globală nu a afectat traficul maritim al drogurilor. Lucrurile continuă ca până acum", a spus şi Michael O'Sullivan, şeful Centrului de Analiză şi Operaţiuni Maritime finanţat de UE, care coordonează interdicţiile pe mare.

În primele trei luni ale anului, UNODC a confiscat 17,5 tone de cocaină pregătite pentru Europa din porturi din America de Sud, în principal din Brazilia. Este o cantitate cu aproape 20% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, a spus Van Den Berghe.

Captura mai mare este rezultatul unui număr mai mic de operaţiuni de confiscare, realizate însă asupra unor încărcături mai grele. Aproape şapte tone direcţionate spre portul olandez Rotterdam, cel mai mare din Europa, au fost depistate în patru operaţiuni până acum în acest an, conform datelor ONU. În aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost interceptate puţin peste patru tone, în opt capturi separate.

În aprilie, autorităţile belgiene au confiscat aproape cinci tone de cocaină într-un container din America Latină în portul Anvers, care a fost anul trecut principalul punct de intrare în Europa pentru cocaină, cu peste 60 de tone interceptate.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 47: PNL și PSD se vor prăbuși! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.